Přečtěte si: Zaslouží Josef Dobeš pochvalu, nebo odvolání?

pátek 2. prosince 2011 ·

Počet signatářů pod dopisem premiérovi, který ho žádá o odvolání ministra školství Josefa Dobeše, roste až nečekaným tempem. Za týden od publikování je pod ním přes dva tisíce podpisů. V reakci na něj uspořádal pan ministr v pondělí sebepochvalnou tiskovou konferenci, ale zatím se ho veřejně nikdo nezastal, kromě konzervativního „pedagogického webu“ stolzova.cz. Ale samotný počet podpisů je vždy jen omezený argument. Co tedy mimořádně aktivní ministr za rok působení udělal a neudělal dobře?

Z článku Tomáše Feřteka v blog.RESPEKT.cz vybíráme:

Na ministrovi je zneklidňující chaotický způsob řízení resortu, kdy každý týden tvrdí něco jiného, ale mnohem horší je likvidace odborných ústavů, rušení všeho, co může učitelům pomáhat v práci (psychologové na školách, metodický portál, informace a statistická data o vzdělávání) a nahrazení represivními nástroji – testy, kontrolou, sankcemi. Že se bere v moderních vzdělávacích systémech za samozřejmost, že ve dnešním světě vzdělávání represe nefunguje a rozhoduje motivace a podpora? To ministra nezajímá, represi říká zpětná vazba, prostě to vidí jinak.


Ministr tvrdí, že to všechno dělá proto, že omezuje byrokracii a šetří. Už prý takhle ušetřil půl miliardy. Opravdu? Nepropouští totiž ani tak úředníky, spíš odborné pracovníky a jejich činnost často nahrazují externí firmy, samozřejmě za násobně větší peníze. Stačí se podívat na seznam veřejných zakázek vypisovaných ministerstvem školství.


Mluvím často s řediteli opravdu dobrých a úspěšných škol, základních i středních. Jejich zděšení z ministra Dobeše je hluboké. Podle jejich názoru testovací chomout omezuje možnosti učit na školách smysluplně a tak, aby to děti zajímalo. Přibývá neoficiálních informací o tom, že probíhající ministerská revize vzdělávacích dokumentů se koná ve stylu vyškrtávání všeho, co je „moc alternativní“, neměřitelné a z centra nekontrolovatelné. Tedy toho, kvůli čemu vůbec ony rámcové a školní vzdělávací programy vznikly. Klíčovými pojmy jsou teď srovnatelnost, pořádek, jednotnost.

3 komentářů:

Luděk Blaha řekl(a)...
3. prosince 2011 v 0:48  

zatím se ho veřejně nikdo nezastal, kromě konzervativního „pedagogického webu“ stolzova.cz

Tady mělo správně být "kromě štváčů a zaprodanců z konzervativního webu".
Tak já se tedy pana ministra veřejně zastávám, aby v tom ta chuděra stolzova.cz nezůstala sama.
Nakonec, tak nějak intuitivně cítím, a v tom jsem fakt dobrej, že stávající ministr může být pro české školství tím široko daleko nejprospěšnějším ministrem, protože se třeba učitelé konečně probudí a očíčka si promnou.

Anonymní řekl(a)...
4. prosince 2011 v 15:33  

Pochvalu.

Anonymní řekl(a)...
5. prosince 2011 v 13:48  

Pochvalu
od těch, kdo by nás rádi co nejdříve viděli v mezinárodním srovnání konkurenceschopnosti za sebou, rozhodně.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.