Přečtěte si: Obstojně vybavená škola v Líšťanech si vystačí s osmi žáky

pátek 16. prosince 2011 ·

Pouhých osm žáků má nejmenší škola Plzeňského kraje v Líšťanech. Všichni navíc tvoří smíšenou třídu prvního, druhého a třetího ročníku. I přes kuriózně malé obsazení však tato miniškola disponuje srovnatelnými podmínkami jako velké školy. Vyučuje se zde angličtina, bez problému funguje družina a nechybí ani počítačová učebna. I přes podporu obce však každým rokem unikátní škola bojuje o přežití.

Z článku jan v ČeskáTelevize.cz vybíráme:

Škola je však trnem v oku některým zastupitelům, kterým se nelíbí, že za jednoho žáka obec ročně zaplatí 100 tisíc korun. Starostka Věnceslava Sulová se však školy vzdát nechce. "Kdyby se tady ta škola zavřela, tak už se nikdy v životě neotevře," uvedla Sulová.


Náklady obce se ale mohou ještě zvýšit. Pokud vláda schválí navrhované změny ministerstva školství, bude obec kvůli malému počtu žáků hodně doplácet. "Nejenom na provozní záležitosti, ale i na pedagogickou činnost," doplnil za krajský úřad Jiří Struček. Základní škola v Líšťanech by díky dotacím měla přežít až do roku 2013. Do té doby musí bojovat o větší zájem ze strany rodičů.

1 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
16. prosince 2011 v 18:43  

O zájem, kterých rodičů chce škola bojovat? Mám obavy, že rodičů, kteří by dali do této školy dítě, už v obci asi moc nebude. Napřed tam totiž musí být ty děti.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.