Přečtěte si: Experti: Kvůli změnám ve financování zaniknou vesnické školy

pátek 16. prosince 2011 ·

Změny ve financování škol jsou kontraproduktivní, mnoho vesnických škol by zaniklo. Na setkání Stálé konference asociací ve vzdělávání se na tom shodli odborníci na vzdělávání spolu se zástupci měst a obcí. Ministerstvo školství chce reformou zabránit poloprázdným školám. Proto plánuje nastavit optimální počet žáků ve třídě, například čtyřiadvacet. Školy, které budou mít méně dětí, by pak dostaly méně peněz.

Z článku Jana Schejbala v Týden.cz vybíráme:

"Ve Středočeském kraji by to dopadlo na 265 škol," tvrdí například starosta obce Kamýk Petr Halada, který si propočítal, kolik škol nesplňuje uvažovanou normu 24 žáků. Propočty už si udělaly i školské odbory, podle jejich zástupce Stanislava Kutálka by při novém systému financování zůstaly například v okrese Rakovník jen čtyři městské školy. Ostatní venkovské by prý musely zrušit druhý stupeň a staly by se z nich malotřídky.


Už nyní totiž obce s malým počtem dětí na školy doplácejí, větší finanční zátěž by mnoho z nich nezvládlo. "Máme rozpočet obce 12 milionů, šestina jde do školy," upozornila třeba zastupitelka obce Postupice na Benešovsku Jana Jíšová. Obce však zpravidla o zachování školy velmi stojí, bez školy se prý z vesnice vytratí život a stane se z ní "rekreační oblast".

1 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
16. prosince 2011 v 18:40  

Mám jiný návrh, jak ušetřit peníze. V nově zveřejněných výsledcích sčítání lidu se prokázal výrazný pokles věřících v tomto státě. Na vrhuji proto zrušit kostely v malých obcích, neplatit hordu knězů ze státních peněz. Také Vám to přijde stejně nesmyslné jako mně. A rušení škol Vám nesmyslné nepřijde?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.