Ministr Dobeš: Protesty odborů jsou promyšlená strategie

pátek 2. prosince 2011 ·

Učitele v České republice čeká příští rok už podruhé za sebou zvýšení platových tarifů. Školské odbory přesto stejně jako vloni chystají protesty a hrozí stávkou. Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Josef Dobeš považuje tento krok odborářů za absurdní.



„Vloni jsem to bral jako odborářský úlet, letos bohužel vidím, že to je nějaká promyšlená strategie,“ říká ministr. Zatímco v roce 2011 přidalo ministerstvo do tarifních složek začínajícím učitelům 2,1 miliardy korun, pro rok 2012 to jsou čtyři miliardy pro zkušené pedagogy.

Odboráři protestují především proti rušení takzvaného „věkového automatu“, podle kterého je pedagog řazen díky odslouženým rokům do platové třídy. O zařazení by nyní mohl rozhodnout ředitel školy. Ministr Dobeš při společném jednání předsedu odborových svazů Františka Dobšíka ujistil, že vyzve ředitele škol dopisem, aby této možnosti využívali pouze zřídka, nejlépe pozitivním směrem, tedy jako zvednutí tarifu a přidání peněz.

Ministr školství zároveň vyzval odboráře, aby společně s Českou školní inspekcí hlídali možné křivdy ve školství.  „Chtěl bych, aby odboráři konečně hájili skutečné zájmy učitelů. Když se objevil problém s asbestem ve školách, neslyšel jsem jediného odboráře, že by mě na to upozornil, když jsem se dozvěděl o problému učitelů propuštěných přes prázdniny, nikde jsem nezaslechl jediný protest odborářů, když jsem zjistil, že má být propuštěna učitelka za svůj projev v televizi, žádný odborář se jí nezastal. Někdy mám pocit, že jediným odborářem v České republice jsem já, který hodlá tyto kauzy řešit,“ pokračuje Josef Dobeš.

K zamyšlení podle ministra je také skutečnost, že vyjádření protestu odborářů se děje na půdě klubu ČSSD za přítomnosti stínového ministra školství.

3 komentářů:

poste.restante řekl(a)...
3. prosince 2011 v 0:03  

Někdy mám pocit, že jediným odborářem v České republice jsem já, který hodlá tyto kauzy řešit,“ pokračuje Josef Dobeš.

Tak on je ministr v odborech?
A bude stávkovat taky?

Luděk Blaha řekl(a)...
3. prosince 2011 v 1:02  

A bude stávkovat taky?

Žiji v povědomí, že silové složky státní moci stávkovat nesmějí.
A když jsem dnes v televizi zahlédl upřímné oči prvního náměstka Němce, nabyl jsem intenzivního pocitu, že na ministerstvu asi vůbec netuší, oč tu běží.

Anonymní řekl(a)...
5. prosince 2011 v 13:17  

Panu ministrovi to připadá promyšlené... inu, patrně srovnává se svými duševními výplody.

A dokonce se možná poté, co viděl odboráře notovat si se stínovým ministrem, zamyslí... No, to bych nepřeceňoval. Hlavně nečekám, že nad sebou.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.