Bořivoj Brdička: Edublog Awards - soutěž o nejlepší výukový blog

pondělí 19. prosince 2011 ·

Přehled právě zveřejněných výsledků mezinárodní soutěže o nejlepší online výukové aktivity učitelů s bližším popisem některých z nich.

The Edublog Awards je soutěž organizovaná skupinou aktivistů působících v oboru vzdělávacích technologií. Jejich původním záměrem bylo přispět k šíření povědomí o možnostech výukového využití sociálních médií v souvislosti s častým blokováním přístupu k nim ve školách.

Pod heslem Edublog na Wikipedii můžete najít i tento odstavec shrnující její dosavadní vývoj: “The Edublog Awards je mezinárodní online soutěž blogů a jiných sociálních aktivit podporujících vzdělávání. Byla založena v roce 2004 Jamesem N. Farmerem. V současné době ji řídí společně Ronnie Burt, Sue Waters a Steve Hargadon.“ Sponzorem je stejnojmenná služba Edublogs, která nabízí pro školní aktivity upravené prostředí, v němž má učitel pod kontrolou blogy všech svých žáků i diskuze pod články se vyskytující.

Systém organizace soutěže je každý rok stejný. Během listopadu jsou oznámeny kategorie a je zahájen nominační proces. Kdokoli může nominovat vhodnou soutěžní aktivitu, pokud odpovídá příslušné kategorii a on sám není jejím autorem. Po několika týdnech je nominační proces ukončen a nastává fáze hlasování, v níž se na webu sbírají hlasy pro jednotlivé nominanty. Během prosince je pak hlasování uzavřeno a okamžitě vyhlášeny výsledky. Letos to bylo 15. prosince. Hlavním smyslem celé akce, jež má pochopitelně význam i pro nás, je možnost sdílení nápadů, jak obohatit svou vlastní činnost. Představu o inspirační hodnotě letošních výsledků si nejlépe uděláme pomocí popisu některých vítězných aktivit:

Autorem je Jac de Haan bývalý koordinátor technologií a správce webu na Billings Middle School v Seattlu, nyní softwarový designér. Ve svém blogu se věnuje metodice integrace technologií do výuky a dává učitelům návody, jak postupovat. Velmi pěkně propojuje svůj blog s jinými koordinátory technologií na školách v USA.
Blog třeťáků paní učitelky Yollis z kalifornského Los Angeles je skutečně příkladnou ukázkou toho, jak může vypadat dokonalé vtažení celého světa do výukových aktivit ve škole se odehrávajících. Žáci se prostřednictvím tvorby blogových příspěvků učí psát, rozšiřují si slovní zásobu, chápou možnosti internetu a zároveň poznávají lidi ze vzdálených zemí. Mají partnerské třídy, s nimiž si vyměňují informace a vzájemně na sebe reagují. Na motivaci a kvalitu výsledků má značný vliv též fakt, že jsou jejich příspěvky často čteny nejen rodiči, prarodiči a příbuznými, ale i docela cizími lidmi. Za všechny alespoň jednu typickou ukázku. Je to vzkaz celé třídy panu Mannellovi z Nového Jižního Walesu v Austrálii. Je učitelem na penzi, patří k pravidelným čtenářům jejich blogu a často jej komentuje.



Celý článek na spomocnik.rvp.cz

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.