Přečtěte si: Jílková v šoku z vyhazovu učitelky za svůj pořad. Vše prošetří Dobeš

středa 2. listopadu 2011 ·

Vystoupila v televizi, zkritizovala způsob výuky sexuální výchovy a teď čelí hrozbám o výpovědi z práce. To je výsledek, který padá na vrub poslednímu dílu pořadu Máte slovo moderovaném Michaelou Jílkovou. Tématem byla sexuální výchova, proti které se ostře ohradila jedna z diskutujících, učitelka francouzštiny na škole v Praze 13. Zato jí nyní hrozí "padák" ze školy. Jelikož je v celém případu však mnoho "ale", slíbil ministr školství Josef Dobeš ParlamentnímListům.cz, že se v případě, kdy by skutečně učitelka výpověď ze školy dostala, zasadí o co nejdetailnější prošetření důvodů.

Z článku Aleny Hechtové v ParlamentníListy.cz vybíráme:

"Jsem absolutně pobouřena tím, že je v demokratické společnosti něco takového možné. A musím říct, že za celou dobu svého moderování jak Máte slovo, tak ale i Kotle, jsem od žádného z hostů pořadů nikdy podobnou informaci o takovýchto následcích nedostala," sdělila rozhořčeně ParlamentnímListům.cz moderátorka pořadu Michaela Jílková.


Jejímu pobouření se však Pavel Petrnoušek podivuje. "Nebylo to přece profesionální, když nechala několikrát padat na moji hlavu různé názory a polopravdy, proti kterým jsem se nemohl bránit. Navíc nebylo to vůbec vyvážené. Ve studiu byli dva zastánci sexuální výuky proti čtyřem odpůrcům," myslí si Petrnoušek.

4 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
3. listopadu 2011 v 19:58  

Jsem na straně vyhozené učitelky. Přijde mi nedemokratické, aby se za odlišný názor vyhazovalo z práce. Já bych také kritizoval didaktickou hru Kompot. Proč mají děti říkat před svými spolužáky citlivé věci o tom, jestli už menstruovali, zda masturbují nebo zda jim rostou chlupy? Copak ředitel školy povídá všem na potkání, jaké sexuální praktiky má rád? Už vidím tváře rodičů, kteří by poslouchali intimní zážitky ředitele.

Luděk Blaha řekl(a)...
3. listopadu 2011 v 23:57  

Celá ta záležitost má několik poměrně pikantních rovin:

1. rozhodně by nechal vše důkladně prošetřit jak školní inspekcí, tak i zřizovatelem školy
Určitě by byl hezký pohled na ministra úkolujícího zřizovatele. A také by mě zajímalo, co by ta inspekce vlastně prošetřovala.

2. aby výpověď podala sama, jelikož se dopustila hned několika hrubých porušení pracovní smlouvy
Taková pedagogická seppuka. "No jo, vlastně,&quot řekne si paní Shameti a podá výpověď na hodinu. Ono jí nakonec nic jiného nezbude, protože příští rok bude mít v úvazku ruštinu, techničky a bez osobního hodnocení doživotně.
Co to asi je napsáno v té smlouvě?

3. Zvažuji taktéž žalobu za poškození dobrého jména školy
Otázka zní, může-li pravda poškodnit něco, co případně ani není. Nad to o jaké poškození jde, je-li ředitel, což sám uvádí, zavalen kladnými ohlasy. Spíš to vypadá, že ředitel docela úspěšně rozpoutal brutální sebepoškozování.

4. Nebylo to přece profesionální ... Navíc nebylo to vůbec vyvážené.
Nepletu-li, se vyváženost posuzuje televizní rada, ne ředitel školy. Tady by měl začít zvažovat žalobu ředitel televize, popřípadě sama paní Jílková. Protože třeba já teď kvůli tomu přecházím k Pohlreichovi.

poste.restante řekl(a)...
4. listopadu 2011 v 0:54  

Nakonec jsem si onu debatu pustil z archivu ČT - viz:
http://www.ceskatelevize.cz/porady/10175540660-mate-slovo-s-m-jilkovou/211563230800034/video/

Subjektivní názor
- debata byla typická "Jílkovská". Hodnotit její průběh či přínos by bylo ztrátou času.
- paní učitelka na mne působila dosti afektovaně a v podstatě přijela povyprávět o tom, jak úchylně provádí sexuální výchovu jeji ředitel. Na věcný argument, že podobné případy nelze generalizovat, sama věcně odpovědět nedokázala.
- je možné, že jí popsaná situace proběhla opravdu tak jak byla popsána. A pak je možná na místě i podnět k vyšetření, který by nejspíše měli podat zákonní zástupci dětí.
- je ale možné, že vše proběhlo i jinak. Druhá strana na obvinění nemohla reagovat, ačkoliv zazněla konkrétní jména. To je ovšem spíše pochybení dramaturgie pořadu a především moderátorky.
- bez ohledu na výše uvedené, veřejná kritika nadřízeného nemůže být důvodem k rozvázání pracovního poměru, ani k jiné formě nátlaku
Ale co si budeme povídat, že?


Chci věřit, že podobně vehementně by se pan ministr zastal i učitele, prezentujícího názory, které jemu osobně nekonvenují.

Že jsou tedy informace o podobném nátlaku na úřednici Martu Teplou zcela a naprosto nepodložené "novinářské spekulace".
;-)

Anonymní řekl(a)...
4. listopadu 2011 v 21:00  

Kdoví, jaké pozadí má celý konflikt pana ředitele a paní franštinářky.
Z hlediska věcného, tedy odmítnutí nevkusných praktik při výuce dětí uvedenými formami ve velmi citlivém věku - na začátku puberty, jsem rovněž na straně učitelky. Přesně tyhle přehmaty některých rádobysexuologů nebo podnikatelů jsou pro mě důvodem nechtít povinnou sexuální výchovu, navíc vyučovanou kantory bez slušnostních zábran.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.