Přečtěte si: Zlínský kraj přezkouší ředitele škol, jestli zvládají počítače

pondělí 7. listopadu 2011 ·

Ředitele středních škol ve Zlínském kraji čeká hodně nezvyklá novinka - krajský úřad pro ně chystá zkoušku počítačové gramotnosti. Pokud ředitelé v testu neprokáží, že bez potíží zvládají práci s počítačem, mohou přijít o část platu, ale v krajním případě i skončit ve vedení školy.

Z článku Petry Procházkové v iDNES.cz vybíráme:

Pastí se ale zkoušení může stát pro starší ředitele. "U nich to je trochu sporné. Na jedné straně musí ředitel tu techniku znát, aby uměl posoudit, jestli ji jeho podřízení správně využívají. Na druhou stranu to není hlavní náplň práce ředitele, a tak je otázkou, jak moc do hloubky zkoušející půjdou," uvažuje ředitel Střední průmyslové školy Zlín Radomír Nedbal.

12 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
7. listopadu 2011 v 17:50  

Tak to nelze jinak než pochválit. Jak dnes může být ředitel počítačově pologramotný... jedině tak, že hrne všechnu papířinu na jiné.
Stejně tak by to chtělo přezkoušet učitele, aspoň ze základů Wordu a Excelu a z tvorby pomůcek v SmartBoardu.

Anonymní řekl(a)...
7. listopadu 2011 v 18:06  

Proc takhle konkretne? Nestacilo by prace v tabulkovem procesoru, textovem editoru a tvorba interaktivnich materialu?

Anonymní řekl(a)...
7. listopadu 2011 v 18:24  

Co je to proboha za nesmysl. U ředitele oceňujme jiné schopnosti než formátovat odstavce ve Wordu či zadávat formulky to Excelu.

Zkuste nejprve vyzkoušet z počítačové gramotnosti úředníky libovolného orgánu státní moci a správy a uvidíte tu katastrofu. I když si za naše peníze kupují každé 3 roky nové počítače, ani po 10 letech práce s počítačem nevědí jaký je rozdíl mezi složkou a souborem. Když se úředníka zeptáte, kam uložil soubor, který 3 hodiny psal, tak řekne do Wordu. O formální a typografické úpravě nikdy v životě neslyšeli.

Anonymní řekl(a)...
7. listopadu 2011 v 18:29  

Pro Anonyma 18.16
Proč takhle konkrétně? Protože jsou tak rozšířené, ze se jejich názvy staly synonymem pro daný druh výrobku.

Zkuste psát česky, uvidíte, že to jde.

Anonymní řekl(a)...
7. listopadu 2011 v 20:09  

U ředitele oceňujme jiné schopnosti

Myslíte? Ředitel, ale i učitel, který neovládá základní komunikační kanály a informační zdroje, nemůže odborně pracovat s mládeží. Nehledě na to, že se chystá on-line testování.
Vážně je zapotřebí o tomhle ještě dnes diskutovat...?

Luděk Blaha řekl(a)...
7. listopadu 2011 v 20:42  

Pamatuji doby, kdy armády spustila vševojskové prověrky fyzické připravenosti. S velkým zadostiučiněním jsme sledovali tělnaté důstojníky štábu, kteří nás buzerovali od rána do večera, jak supěli po oválu.

Každý pedagogický pracovník by se měl čas od času z něčeho přezkoušet, jedno z čeho, aby nezapomněl, jaké to je, ty hoňky a nervíky.
Když posadíte učitele do lavic, stává se z nich sběř. Do hodiny chodí pozdě nebo vůbec, neustále ruší, jsou líní, domácí úkoly nedělají, při testech podvádějí a ke všemu mají blbé připomínky, k čemu že jim to bude.

Každého pedagogického pracovníka a ty vedoucí pak zvláště bych podrobil pravidelným povinným psychologickým testům.
Že to ministra doposud nenapadlo, považuji za jeho největší profesní selhání. Myslím původní profesi, samozřejmě.

Anonymní řekl(a)...
7. listopadu 2011 v 21:16  

O tomhle, pane Luďku, nežertujte, co kdyby se toho chytil. Víte, že je pro každou blbost. A kdo pak bude hlídat děti, když jsou rodiče v práci?

Anonymní řekl(a)...
7. listopadu 2011 v 21:53  

Ja jsem pro. Dnes by mel byt ucitel IT gramotny aspon trochu a je dost blbe, kdyz jeho nadrizeny (prakticky maneger) je nejmene gramotny ze skoly.
K cemu resit dotace hodin, maturitu z IT a podobny nesmysly, kdyz sef vzdelavacich ustavu je IT nepolibeny?

Charlie řekl(a)...
7. listopadu 2011 v 21:59  

Každý pedagogický pracovník by se měl čas od času z něčeho přezkoušet, jedno z čeho, aby nezapomněl, jaké to je, ty hoňky a nervíky.
Když posadíte učitele do lavic, stává se z nich sběř. Do hodiny chodí pozdě nebo vůbec, neustále ruší, jsou líní, domácí úkoly nedělají, při testech podvádějí a ke všemu mají blbé připomínky, k čemu že jim to bude.


Předpokládám, že to bylo myšleno ironicky, ale bohužel jste nejen přesně popsal školení Z a P blahé paměti, ale i nedávná školení DVPP, které jsem "měl tu čest" lektorovat. Už nikdy více. Nyní jdu cestou externích firem a nezávislých závěrečných testů (nezávislých na výsledku vůči vyplacení peněz za školení). Když chceme učit děti, musíme holt být schopni se učit i my.

Luděk Blaha řekl(a)...
7. listopadu 2011 v 22:10  

Předpokládám, že to bylo myšleno ironicky

Nebylo, pane Charlie, nebylo.

Anonymní řekl(a)...
8. listopadu 2011 v 14:59  

Navrhuji, aby všichni učitelé bez výjimek byli přezkoušeni z ovládání džuda. Učitel, který neumí džudo, aikido ani karate, do školy nepatří.

Anonymní řekl(a)...
8. listopadu 2011 v 20:05  

Neumí naprosto nic, naše ředitelka neustále píše do textového editoru a je prosím na str.569. Aj naprosto neovládá, ŠVP nečetla, EU OP VK naprosto nerozumí. A takových kariéristů je !

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.