Ministr Josef Dobeš podal trestní oznámení za únik osobních údajů sociálně znevýhodněných studentů

pondělí 7. listopadu 2011 ·

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy prověřuje únik osobních údajů sociálně znevýhodněných studentů z agendy MŠMT.



Ministr školství Josef Dobeš podal trestní oznámení na neznámého pachatele za únik informací. „To, co se stalo, je neodpustitelná chyba úředníka ministerstva. Jestli se potvrdí podezření, že údaje zveřejnil konkrétní pracovník, změním trestní oznámení z neznámého pachatele na oznámení na tuto osobu,“ říká ministr Dobeš.

 Na webových stránkách MŠMT byly chybou pracovníka ministerstva uveřejněny údaje sociálně znevýhodněných žáků, kteří čerpají podporu z dotací MŠMT.

6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
7. listopadu 2011 v 15:58  

Jak je vidět, personální čistky na ministerstvu ještě stále nejsou dostatečné.
Jen nechápu, jak si někdo může myslet, že se nepřijde na to, kdo za únikem stojí?

Anonymní řekl(a)...
7. listopadu 2011 v 20:08  

No je vidět, že se za našimi zády děje něco "tajného". My jsme sociálně slabá rodina - bohužel však bílá. Běžte již s tou pozitivní diskriminací někam.

Anonymní řekl(a)...
8. listopadu 2011 v 7:38  

Kdysi jsme na naší škole tyto příspěvky romským žákům vyřizovali. Bylo s tím neskutečné papírování, ale co bychom pro žáky neudělali.
Jaký byl ale vždy problém tyto peníze doložit! Objevily se dokonce podvody, přepsané paragony, na jednu jízdu k proplacení několik jízdenek apod. Vrcholem bylo, když jsme zálohově proplatili romským žákům sportovní kurs s tím, že se to škole vrátí z tohoto příspěvku. Příspěvek však tento rok tito žáci neobdrželi (není na něj právní nárok). Přestože jsme měli tuto půjčku smluvně řádně ošetřenou, trvalo velmi dlouho než jsme peníze ze žáků vymohli a nepřál bych vám slyšet, co jsme si museli vyslechnout.
Od té doby tyto příspěvky nevyřizujeme. Na naší škole jsou si všichni žáci rovni.
Příspěvek se vyplácí už nejméně 10 let. Dávalo se 14 tisíc ročně, dnes je to jistě víc. Příspěvek byl určen na učební pomůcky, dopravu do školy, stravování, ubytování případně školné na soukromých školách. Dnes jsou již podmínky upraveny jinak.

Anonymní řekl(a)...
8. listopadu 2011 v 9:07  

Ono je to totiž celé naruby.
1. O příspěvek žádá škola, nikoli rodiče.
2. Vůbec nikdo nijak neposuzuje sociální situaci rodiny. Kdo příspěvek chce, ten ho dostane (nově - pokud splňuje za min. období docházku apod.)
3. Vůbec nic s tím nemá do činění odbor sociální péče (kromě formálního podpisu). Proč tento příspěvek běží přes školy, je naprostou záhadou.
4. Jedná se o čistou projektománii - každý půlrok je vyhlášena výzva, takřka pokaždé s jinými pravidly pro podání žádosti. Pokud udělá škola administrativní chybu, žák příspěvek nedostane. Škola vykazuje jako účelovou dotaci.
5. Jakkoli je důležité, aby byli podpořeni znevýhodnění žáci ke studiu, tady jde jen o alibismus, který stojí peníze. Jako že se něco dělá.

Luděk Blaha řekl(a)...
8. listopadu 2011 v 11:16  

Jako že se něco dělá.

To snad platí v míře větší než malé o školství téměř šmahem, ne?

Anonymní řekl(a)...
8. listopadu 2011 v 20:09  

Sociálně znevýhodněných je opravdu mnoho, jen jedna pětina jsou Romové. Kdo dá něco i těm čtyřem pětinám bílých ? To není pozitivní diskriminace ( ostatně se na západě neosvědčila ), ale rasismus naruby.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.