Přečtěte si: Testování žáků a kvalita škol

středa 9. listopadu 2011 ·

Vedení našeho školského resortu má výborný nápad: Všechny školy budou zpracovávat jednotné testy a tam, kde uspějí nejlépe, budou odměněni coby kvalitní škola. Budou figurovat v přehledech těch nejkvalitnějších, žáci se tam pohrnou a učitelé dostanou přidáno. Je to logické a správné, nebo myslíte že ne? Každý strojní inženýr by nad takovým postupem zaplesal, protože to je přesně postup hodný strojního inženýra, který je zvyklý najít na stroji základní snadno měřitelný ukazatel (třeba otáčky) a podle něj posoudit výkon stroje. U strojů to funguje, bude to fungovat u škol?

Z článku Tomáše Houšky v bigbloger.Lidovky.cz vybíráme:

Druhá výtka je mnohem závažnější, přestože neviditelná. Testy vždy budou mapovat velmi úzkou výseč oné "přidané hodnoty". Jako kvalitní vyhodnotí tu školu, jejíž žáci dobře počítají, dobře vypracovávají cvičení z pravopisu, správně a přesně memorují. Nechci tvrdit, že je špatně to umět ani toto měřit. Jen se z toho opět nic nedovíme o kvalitě školy a srovnáváme nesrovnatelné. Pro jednoduchý příklad: Takové praktické nebo waldorfské školy budou z principu podle tohoto měření vycházet jako katastrofální. Možná díky takto pořízeným a zveřejněným tabulkám zdokumentujeme zargumentujeme a veřejně prokážeme jejich nízkou kvalitu - a tedy nalezneme plnou oporu tuto tak nekvalitní a zbytečnou odnož našeho školství konečně zrušit. Jejich přínos na úrovni akulturace, praktických dovedností, kvality klima školy atd. prostě testy nezměří.

1 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
9. listopadu 2011 v 11:23  

No právě, co pan Houška píše, je pravda. Jinak řečeno - jde o to, že školy jako Waldorfské apod. na testování mohou případně i doplatit, pokud se aspoň částečně nepřizpůsobí požadavku plošného prověřování kvality. Vždyť jejich absolventi chodí také na další stupně škol, tedy střední a vysoké, kde se se způsobem různého jiného způsobu hodnocení také setkají.
Ono se nám tady objevuje různé vzdělávací prostředí. Jsou školy nebo obory, kde se učí hlavně prožitkově, pocitově, tam se potom těžko žáci přivádějí k racionálním výstupům ze svých znalostí a dovedností a tudíž je problém je vlastně hodnotit jinak než slovně. Když se takto učí správně, může se dítě hodně naučit i skrze zážitkovou pedagogiku. Bohužel ji mnohdy praktikují laici a žák pak neumí nic, jen přežívá a fláká se. Tady musí testování narazit na odpor, to je jasné.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.