Přečtěte si: Ministr Dobeš se vlámal do sportu, tvrdí šéf Autoklubu ČR

čtvrtek 3. listopadu 2011 ·

Autoklub České republiky (AČR) se ve středu na tiskové konferenci ostře ohradil proti kroku ministra školství, mládeže a tělovýchovy Josefa Dobeše, který mu odňal národní sportovní autoritu pro motocyklový sport. Chování ministra označil za protiprávní a hodlá o autoritu bojovat.

Z článku Šil v EuroZprávy.cz vybíráme:

Poukazuje na řadu nekorektních okolností, které provázejí rozhodnutí Josefa Dobeše, jenž AČR nikdy nevytýkal žádné chyby v řízení motocyklového sportu. Nezmínil se o tom ani 18. října, kdy byl Roman Ječmínek přítomen na jednání rady pro sport, která je poradním orgánem ministra. Ječmínek je jejím členem. "Avšak 19. října jsme obdrželi dopis generálního sekretáře FIM pana Guy Maitreho, jenž znám sděluje požadavek ministra Dobeše. Snažili jsme se v první řadě zjistit, jestli ten dokument je pravdivý. Byli jsme ujištěni pracovníky skupiny 5 MŠMT, kam patří sport, že je to falsum, protože neprošel sekretariátem náměstka pro sport a obecně jeho podoba neodpovídá běžným zvyklostem. Bylo nám pak 20. října sděleno, že pan ministr to myslí vážně. Hned poté jsem ho požádal o schůzku. Od té doby mne pan Dobeš nepřijal a ani na mou žádost nijak nereagoval. Volí cestu tiskových konferencí a brífinků, 26. října veřejně své rozhodnutí oznámil a představil prezidenta ČSMS Karla Abrahama," konstatoval Roman Ječmínek.(...)

"Žádost o registraci ČSMS na Ministerstvu vnitra byla podána v 7. října 2011, tedy v den, kdy pan Dobeš odeslal dopis na FIM. V tříčlenném přípravném výboru je Pavel Hamřík, o němž se nám nepodařilo nepodařilo nic dohledat, zatímco o ostatních dvou členech něco víme. Oba jsou zaměstnanci Karla Abrahama v týmu AB Cardion, který se stará o jeho syna v seriálu mistrovství světa MotoGP. Martin Havlíček je mechanik, který kontroluje převodovku, spojku a stará se o přední část motocyklu. Martin Nesvatba je také mechanik. Má na starosti rám a zadní část motocyklu. Musít umět dát motorku do špičkového stavu po pádu jezdce. Po prvním pódiu Karla Abrahama v Japonsku přestal kouřit. Tak tihle tři od 7. října řídí celý český motocyklový sport. Přitom ČSMS nemá členskou základnu. Zatím nevím, že by něco řídili. Po tomto datu jsme pořádali dalších několik soutěží, ale nikdo je nepřišel řídit," řekl ironicky Roman Ječmínek.


Šéf Autoklubu ČR také projevil údiv nad stanovami ČSMS. Nový svaz nemá valnou hromadu či konferenci a řídí ho prezídium jako nejvyšší orgán s funkčním obdobím na 10 let. Ječmínek argumentuje tím, že AČR je řízen demokraticky a průhledně, žádný audit za 20 let neshledal žádná pochybení, registruje 190 00 členů ve více než 750 klubech, pořádá soutěže a vlastní řadu sportovních areálů, v němž se vychovává mládež. AČR vlastní mimo své budovy v Praze v Opletalově ulici majetek v hodnotě 3,3 miliardy korun. Jeho součásti je 33 motokrosových areálů, 4 trialové, 11 plochodrážních, 5 minibikových a 5 středisek mládeže.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.