MŠMT neuvažuje o rušení speciálních a praktických škol

čtvrtek 10. listopadu 2011 ·

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy se ohrazuje proti informacím, že by se měly rušit speciální a praktické školy.



Tyto školy jsou nezbytně nutné pro vzdělávání vážně handicapovaných dětí. V České republice je ojedinělý způsob vzdělávání dětí s výrazným mentálním postižením.

„Jsem hrdý na práci našich speciálních pedagogů, kteří pracují s dětmi s vážným mentálním handicapem. V České republice je dlouhodobě budovaný systém speciálních pedagogů, který nám mohou ve světě závidět.

Ministerstvo školství však hodlá velmi přísně kontrolovat, zda do praktických škol nejsou zařazovány děti bez mentálního postižení. Stejně tak je třeba optimalizovat síť těchto praktických škol, aby bylo dosaženo efektivnějšího vynakládání finančních prostředků.

3 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
10. listopadu 2011 v 6:35  

"Kritizované dílo Strategie boje proti sociálnímu vyloučení na období 2011-2015 schválila v říjnu Vláda ČR; podle Martina Šimáčka z Agentury pro sociální začleňování v romských lokalitách na ní pracovalo sto expertů. „Ministr (školství) strategii na vládě podpořil a řekl, že pro něj bude prioritou,“ potvrdil LN Šimáček, že k „vymýcení“ zvláštních škol má dojít."
Tak to jsem z toho jelen.
Tak kdo tomu tady vlastně velí? Šimášek nebo Dobeš?

Anonymní řekl(a)...
10. listopadu 2011 v 10:17  

Tak kdo tomu tady vlastně velí? Šimášek nebo Dobeš?

asi bych použil " kdo lže, ten i krade ".
Dobeš se zalekl protestů a začal mlžit, nechci však použít slovo lhát. Rozhodnutí vlády je prioritní a ostatně ani Dobeš neví, zda ve funkci bude ještě příští měsíc. Strategie je již nastavena a rozjíždí se. Již to pochopili učitelé ZŠ, PPP a další instituce.

Anonymní řekl(a)...
10. listopadu 2011 v 20:10  

Takže speciálové si chtějí zachovat teplá místečka? Není tomu právě naopak - teplá místečka si chtějí zachovat všichni zástupci těchto agentur pro začleňování , lig lidských práv, IQroma servisů, eduinů apod. Učitelé ve spec. školách s těmito dětmi denodenně pracují a vypiplávají, aby je něco naučili. Zajímalo by mne, kde si všichni tito aktivisté berou právo rozhodovat o těchto dětech. Hlavní slovo by měli mít rodiče, pokud jsou spokojeni se vzděláváním svých dětí ve spec. školách, není o čem mluvit. To už budeme jako za komunismu - místo strany a vlády roznodne agentura a nějaká romská neziskovka - rodiče těchto dětí jsou staveni do nesvéprávných osob, které nevědí, co je pro jejich dítě prospěšné - budou o tom rozhodovat různé agentury, ligy apod. Spousta rodiče dětí ze zš praktických /a nejsou to romové nebo sociálně znevýhodnění/ jsou zděšeni tím,co se chystá a podepisují také petice, které ASPCR sepsala. Nejsou to žádní sociálně vyloučení, ale lidé, kteří chodí do práce, řemeslníci, kteří podnikají apod. Žádná neziskovka za ně nebojuje jako za romy a oni na to prostě nemají čas. Ale začínají si uvědomovat, že je důležité se proti aktivitám, které pohřbí speciální odbornou péči konečně vzbouřit. Lze jim poradit jediné - obracet se na ČŠI,MŠMT,vládu,ombudsmana nebo ústavní soud a dát najevo svoji nespokojenost.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.