Martin Rychlík: Je Josef Dobeš na odpal? Policejní razie, únik rodných čísel a „rasistická“ čítanka.

středa 9. listopadu 2011 ·

Ministerstvo školství se během jediného dne potýkalo nejméně se třemi medializovanými problémy. Začíná hustější střelba na šéfa?



Pernou čtyřiadvacetihodinovku prožívá ministr školství Josef Dobeš (VV). V úterý odpoledne informovala Česká televize o vyvěšené databázi devíti set podpořených romských žáků na webu – včetně jejich rodných čísel a adres. Ještě večer Dobešovi přibyly starosti s údajně „rasistickou“ povídkou v čítance pro druháky. A ve středu ráno přinesly Lidové noviny na titulní straně zprávu, že minulý týden protikorupční policie vtrhla na ministerstvo, odkud si ze sekce vědy a výzkumu odnesla několik počítačů a dokumentů...

„Nic jsem o tom neslyšel,“ řekl LN Dobeš. Ponechme stranou, zda ministr opravdu neví, že mu do úřadu vtrhli policisté z jihočeské expozitury (sic!), a podivme se rychlosti, s níž policisté jednali. Dle informací ČESKÉ POZICE nedosahuje problematické výběrové řízení v programu Kontakt řádu nějakých desítek milionů a nebylo ještě ani vypsáno. Tak se má stát až v prosinci. Co policie hledala? Staré údaje z roku 2007? Nebo snad e-maily, ve kterých se úředníci domlouvají o vypsání zakázky šité na míru konkrétní firmě?


Anebo jde o zastrašovací či krycí manévr, jenž má objasnit obecnější způsoby výběrů na MŠMT? Nevíme, a policie to také neřekne. Každopádně muselo od někoho přijít hodně rychlé avízo. O tendrech na ministerstvu školství, třeba i o soutěži na 100 milionů za právní služby, jak jsme informovali, se dopředu vykládá kdeco, ale takto razantní zásah je šokující.

Ministr Dobeš asi i lže. V tiskové zprávě totiž uvádí, že jde o vyšetřování zakázky z roku 2007. Jenže dodatečně se pro LN vyjádřil i vyšetřovatel Marek Belko: „Platí to, co jsem říkal včera. Prověřování se týká aktuální přípravy výběrového řízení, ne výběrového řízení v roce 2007.“

Romové, milenka i přístroje
Vrásky musely Dobešovi přibýt zvláště poté, co ČT upozornila na několik dní visející soubor na webu s přesnými údaji romských žáků. Ministerstvo tvrdí, že šlo o krátký čas, ale podobně jako v případě, když ČESKÁ POZICE v červenci upozornila na vyvěšený excelovský seznam s maximálními cenami přístrojů za stamiliony, stačí i chvilička, aby důležitý soubor ožil na internetu vlastním životem.

Ví to i sám Dobeš, který musí přetrpět existenci „fajlu“ milenka-ministra-dobese.rar, který je po odvysílání reportáže TV Prima stále na netu. Kolik skinheadů si asi z takového webu Uložto.cz už překopírovalo stažený dokument s přesným návodem, kde žijí ti státem podporovaní „romští šprti“? Raději nevědět.

Celý článek na webu ČESKÁ POZICE


0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.