Akce „EU peníze školám“ slaví mezi základními školami úspěch

pondělí 21. listopadu 2011 ·

Ministerstvo školství (MŠMT) zveřejnilo aktuální údaje o čerpání evropských dotací ze strany základních škol v projektu „EU peníze školám“. V rámci snahy o co nejjednodušší administrativu vytvořilo MŠMT unikátní systém tzv. „šablon“, díky nimž je vyplňování žádostí o dotace pro školy snadnou záležitostí.



Právě díky jednoduchým šablonám tak do poloviny listopadu letošního roku podalo žádost o dotaci již 90 % ZŠ z celé ČR – jedná se o 3502 z celkových 3900 ZŠ, takřka 90 % škol již byla zaslána zálohová platba.

 V programu „EU peníze školám“ je k dispozici celkově 4,5 miliardy korun. Základní školy si aktuálně podaly žádosti za 3,9 miliardy, z této sumy bylo do uvedeného data vyplaceno cca 2,2 miliardy korun. Projekty za dalších 66 milionů jsou ve fázi hodnocení.

 „Vyzývám ředitele zbylých deseti procent základních škol i jejich zřizovatele, aby neváhali a předložili své projekty. Jde přece o zvýšení kvality výuky našich dětí! Máme stále k dispozici 600 milionů korun, kterými lze podpořit například čtenářskou a informační gramotnost,“ apeluje ministr školství Josef Dobeš.

Základní školy měly doposud v programu „EU peníze školám“ největší zájem o šablony směřující k inovaci výuky prostřednictvím nových informačních technologií a o šablony zvyšující čtenářskou a informační gramotnost žáků.

„Ukazuje se, že základní školy mají o evropské dotace zájem, a to mě těší. Drtivá většina škol chápe, že pomocí eurofondů lze podpořit růst úrovně vzdělávání. Navíc vyplňování žádostí není díky připraveným šablonám nijak složité, jde skutečně o jednoduchou administrativu,“ doplnil Jakub Hodinář, 1. náměstek ministra zodpovědný za evropské fondy.

Program „EU peníze školám“ je financován z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a je určen pouze pro mimopražské základní školy.

Pro jakékoliv dotazy lze využít bezplatnou tel. linku 800 228 229 nebo e-mail: esf@msmt.cz. Všechny potřebné informace pro žadatele a příjemce i s přehledem seminářů a workshopů určených základním školám naleznou zájemci na uvedených odkazech: www.eupenizeskolam.cz a www.msmt.cz/strukturalni-fondy/eu-penize-skolam.

10 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
21. listopadu 2011 v 15:19  

Je dobre, ze Hodinare tesi zajem skol. Bohuzel k nemu prilis neprispel, protoze jak vyplyva ze statistik zverejnovanych na tomto serveru, jiz pred sesti mesici, kdy nastoupil, pozadalo pres 85 procent skol. K dnesnimu datu tedy 90 procent. No taky je to uspech :-)

Anonymní řekl(a)...
21. listopadu 2011 v 15:23  

Slavit bude co, až bude vše zrealizováno, vykázáno a zkontrolováno a projekty uzavřeny.

Většina škol ještě ani nemá pořádnou představu, co ji všechno čeká, a že žádost a záloha je to nejjednodušší na začátek.

Anonymní řekl(a)...
21. listopadu 2011 v 15:45  

Plně souhlasím s příspěvkem zveřejněným v 15:23. Co se týká jakéhokoliv projektu, raději neříkat hop, dokud jste nepřeskočili. A to, že si zatím 10 % škol nedokázalo projekt podat nebo o něj nemají zájem mi přijde spíše alarmující než, že bych to považoval za úspěch.

Anonymní řekl(a)...
21. listopadu 2011 v 16:57  

Zbývá školám snad něco jiného než se snažit zapojit?

Janek Wagner řekl(a)...
21. listopadu 2011 v 18:22  

V těch 10 % jsou podle mne především školy, které čekají na změnu počtu žáků, které bude počátkem prosince. Znám malotřídku, kde se to mění z 15 na 19 a těch 17 200 Kč za to počkání přeci stojí, že?

Anonymní řekl(a)...
21. listopadu 2011 v 19:37  

Jo? A já zas vím o několika školách, které si to ani podat nehodlají. Prý je kolem toho moc práce.

Anonymní řekl(a)...
21. listopadu 2011 v 21:13  

To je u Hodinare normalni, ze se chlubi cizim perim. Skoda, ze se radeji nezminil, proc privedl OP VK skoro ke krachu a zpozdil temer vse o 3 mesice tim, ze neuhlidal ani obycejne cash-flow.

Anonymní řekl(a)...
23. listopadu 2011 v 14:40  

Místo medových řečí bych uvítal jednu kvalitní anketu o zkušenostech škol s průběhem realizace projektu včetně možnosti doplnění volných odpovědí k anketním otázkám. Tak by vznikla zpětná vazba, co je pro školy snadné, co obtížné, co vedení škol, co kantoři, kolik do mezd a kolik do pomůcek (a jaké pomůcky do 40.000), co MZ, co postupy MŠMT apod. Určitě platí co škola, to názor...

Anonymní řekl(a)...
23. listopadu 2011 v 16:01  

Cela ta polovzdelana "banda" z ods - Hodinar, Zaoralek a Podubecka, co to ma poslednich nekolik mesicu na starosti,by mela zmizet. Vzdyt nikdo z nich nema ani vysokou skolu...

Anonymní řekl(a)...
11. ledna 2012 v 14:58  

EU peníze školám je super projekt. Máme ho téměř zrealizovaný.
Řekne mi někdo z jakého projektu sehnat peníze na zhotovení a rekonstrukci oborných pracoven. Ale ne z projektů měkkých - 75% služby a 25% vybavení. Prosím odpovězte na adresu zs@kolovec.cz
Zdeněk Mlnařík

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.