Zuzana Adamcová: Slovník našich dětiček

pondělí 10. října 2011 ·


Nedávno jsem na internetu narazila na opravdu zajímavý projekt s názvem Dětský slovník. Jeho tvůrci se rozhodli sestavit zcela unikátní slovník dětské řeči – a to jak česko-dětskou, tak i dětsko-českou variantu.

Všechny děti mají bujnou fantazii. Zvlášť v období, kdy se teprve učí mluvit, dokáží ze svých úst vypustit slovo, kterému vůbec nerozumíme. Popisují běžnou věc nebo činnost, ale slovíčko si upraví po svém. Díky tomu, že je čeština tak rozmanitý jazyk, postačí jen zaměnit některé písmenko a je o zábavu postaráno. A když vymyslí rovnou celé nové slovo, tak se nestačíme divit.

Dětem proto v peněžence cinkají kumuňky, vajíčka podle nich snášejí kokotky a z telátka je rázem kravátko. Mnohá slova potom v rodinách natolik zdomácní, že je používají všichni. Nelze se pak divit, když v některé rodině jí místo čokolády šagalu, neoblékají si na nohy ponožky ale piditi a ten, komu to sluší, je prostě ferťák. :-)

Slovník nemá za cíl překládat všechna slova, protože každé dítě je jiné a stejně si vytvoří slova nová. Počet slov je proto prakticky nekonečný. Hlavním smyslem projektu je pobavit se a věřte, já jsem se pobavila moc.

Proto neváhejte a podívejte se také na www.detsky-slovnik.cz.

Převzato s laskavým svolením autorky z jejího webu Kapesníček.cz.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.