Přečtěte si: Deváťáky na Ostravsku čeká další překážka. Vracejí se přijímačky

neděle 9. října 2011 ·

Hezké vysvědčení už žákům devátých tříd v Moravskoslezském kraji nebude ke studiu na maturitním oboru stačit. Od jara musí zvládnout i dva šedesátiminutové testy z češtiny a matematiky. K projektu se připojují všechny krajské střední školy, osloveny byly i soukromé.

Z článku Žanety Motlové v iDNES.cz vybíráme:

Středoškolští pedagogové krok vítají. "Mezi úrovní základních škol jsou velké rozdíly. Přijímací zkoušky nám dají lepší obrázek o znalostech uchazeče než jeho známky ze základní školy," říká zástupce ředitelky Mendelovy střední školy v Novém Jičíně Lubomír Purmenský. Škola si testy zkusila už v minulém přijímacím řízení. "Můžeme se i podívat, jak uchazeči dopadli ve srovnání se všemi testovanými v kraji," doplnil ředitel ostravské Střední školy společného stravování Pavel Cielecký.

4 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
9. října 2011 v 14:31  

Jen takový malý technický dotaz. Kolik míst bude na středních školách přebývat v dubnu roku 2012 ? Dokud nedojde k rychlé redukci SŠ, popřípadě jejich slučování, pak se bavíme naprosto o ničem . Stejně každá škola nabere co možná nejvíce žáků. Bude úplně jedno, zda v M + ČJ dosáhl známky výborné, či nedostatečné. Bičem pro SŠ jak veřejné, tak soukromé by byla "26" Josefa Dobeše. Ignorant

poste.restante řekl(a)...
9. října 2011 v 15:33  

Ignorant
Stran optimalizace s Vámi souhlasím.

Ale nebyl bych takový optimista, pokud jde o Dobešovu "26".
Gymnázia a další školy s převisem poptávky budou dál nabírat nějakých 29 - 30 žáků, už jen proto, aby měly rezervu na přirozený úbytek a propadlíky.
Získají tak jen "výhodu" mít ve třídě 29 žáků a zaplacených mít jen 26.

Učiliště a ostatní, budou dál nabírat každého, kdo se přihlásí, otvírat třídy s devíti i méně žáky a slučovat výuku tam, kde to jen trochu půjde.
K tomu budou mít nejspíš penalizaci za nenaplněné třídy.

Takže jediný výsledek je úspora pro státní kasu.

Anonymní řekl(a)...
9. října 2011 v 18:13  

poste.restante

S tím souhlasím. Domnívám se, že penalizaci za nenaplněné třídy se ředitelé dozví aspoň s měsíčním předstihem. Tato stránka věci je umně skryta v líbezných slovech náměstků MŠMT. Ignorant

Anonymní řekl(a)...
11. října 2011 v 15:35  

ve Zlínském kraji to zavedli předloni. Na jeden rok to děti postrašilo, a loni jsme už byli tam, kde předtím.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.