Stanoviska SKAV k návrhu novely §38 novely školského zákona (o zahraničních a mezinárodních školách)

neděle 16. října 2011 ·

Členské organizace sdružené ve SKAV, o. s. považují zahraniční a mezinárodní školy za důležitou součást vzdělávacího systému na území ČR. Existence zahraničních a mezinárodních škol je jedním z významných předpokladů atraktivity naší země pro zahraniční investory a vysoce kvalifikované pracovníky.



Mnozí z nich přicházejí do ČR na časově ohraničené období a chtějí, aby se jejich děti mohly vzdělávat v souladu s kurikulem a kulturou jejich vlastní země, nebo v souladu s kurikulem tzv. mezinárodních škol, které se programově na žádný stát neváže a umožňuje tak mezinárodní komunitě hladký přechod mezi působišti v jednotlivých zemích. Jak zahraniční, tak mezinárodní školy jsou důležité i pro občany ČR, kteří z nejrůznějších důvodů opakovaně pobývají v zahraničí a chtějí, aby jejich děti mohly být při dalším pobytu v jiné zemi vzdělávány obdobně jako dosud. Navíc jsou zahraniční a mezinárodní školy zajímavou inspirací pro český 
vzdělávací systém a umožňují českým učitelů seznamovat se s ověřenými příklady dobré praxe. 


Předkládaný návrh novely zásadně ovlivní možnosti plnění povinné školní docházky v zahraničních a mezinárodních školách a to přesto, že v průběhu platnosti současné legislativní úpravy nevznikly žádné závažné problémy, které by dokládaly potřebnost její změny. 


Členské organizace SKAV,  o. s. proto navrhují  upustit od uzákonění nových povinností a omezení pro zahraniční a mezinárodní školy.


Zejména máme na mysli následující body:

a) povinnost doložit doklad o shodě vzdělávacího programu s kurikulem vybraného konkrétního státu nebo doklad o tom, že obdobné školy jsou ve vybraném státu respektovány jako rovnocenné příslušným národním školám 


Tento požadavek pouze administrativně školy zatíží, žádným způsobem ovšem neřeší kvalitu vzdělávání, které školy poskytují. MŠMT by tímto opatřením pouze přenášelo odpovědnost za kurikulum na jiný stát. Navíc školy mezinárodní jako specifická část část škol zahraniční to ze své podstaty učinit nemohou, protože jejich kurikulum není vázáno na žádný konkrétní stát. 


b) povinnost zohlednit české národní kurikulum a Dlouhodobý záměr vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy ČR nebo příslušného kraje 


Podstatou a smyslem zahraničních a mezinárodních  škol je, že se neřídí 
českým kurikulem ani  záměry národní vzdělávací politiky.  Tyto školy mají reagovat především na potřeby mezinárodní komunity. 


c) nepodmiňovat povolení plnění povinné školní docházky v dané škole na případy, kdy činnost zahraniční nebo mezinárodní školy je nezbytná k zajištění povinné školní docházky. 


Tento požadavek by  de facto znemožňoval docházku českých žáků do zahraničních škol a mezinárodních škol na území ČR, protože ve všech městech, kde tyto školy dosud působí, nejsou pro plnění povinné školní docházky nezbytné.

Poznámka: 


Tyto školy záměrně odmítají všechny národní vazby a vyučují podle mezinárodního kurikula. Pro migrující komunitu zahraničních investorů  jsou zvlášť přitažlivé právě tím, že se neváží na žádný stát. Ve světě se jako globální fenomén prosazují cca od 80. let, nejvíce v posledních letech. Vyučují například podle Mezinárodního vzdělávacího programu pro základní školy (International Primary Curriculum),  zpracovaného britskými a nizozemskými experty před deseti lety. Ten pro jeho zjevné kvality přebírají i veřejné školy zejména ve Velké Británii a Nizozemsku. Dalším typem programu je rovněž čím dál populárnější International Baccalaureate pro střední školy. 

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.