Přečtěte si: Testy za 300 milionů pomůžou zastavit hloupnutí žáků, plánuje inspekce

pondělí 31. října 2011 ·

Česká školní inspekce chce za téměř 300 milionů korun zlepšit hodnocení škol. Za peníze z EU plánují inspektoři testovat žáky 5. a 9. tříd, vytvořit databázi úloh či program na hodnocení školních vzdělávacích programů a proškolit učitele. Testy mají školám pomoci zjistit, co potřebují zlepšit.

Z článku Jana Wirnitzera a ČTK vybíráme:

Problém je, že většina škol nemá odpovídající technické vybavení. V roce 2009 měli ve 44 procentech škol počítače starší pěti let. A to není vše.

"Testování určitě není všelék. Poměří maximálně nějakou vlastnost dítěte, na kterou bude test zaměřen. Nikoli škálu jeho talentu. Neskutečně složitá administrativa státních maturit je pro mě velkým varováním," uvádí například ředitel Smíchovské střední průmyslové školy Radko Sáblík.

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
31. října 2011 v 19:18  

Kdo nyní s plnou zodpovědností řekne, že se nebudou vytvářet žebříčky ? Na ty nejhorší se pošle inspekce, byť absorbovaly 100 % sousední ZŠ ( bývalé zvláštní ), do okolí školy se přistěhovalo 300 nepřizpůsobivých a v okruhu je dětský domov. To si ti učitelé v tomto okruhu dovolí moc, když skončí poslední ! Ignorant

Luděk Blaha řekl(a)...
31. října 2011 v 21:39  

Varovné také je, že čeští školáci v mezinárodních srovnávacích testech "vynikli" například v neposlouchání učitele či dělání hluku a nepořádku.

Tak to by také měli být žáci v páté a deváté třídě testováni na schopnost poslouchat učitele a nedělat hluk a nepořádek.

Co se stane, když žák u testu zcela propadne?

poste.restante řekl(a)...
31. října 2011 v 22:19  

Tak to já si spíš kladu otázku, kolik by asi tak stály testy, které by zabránily dalšímu hloupnutí ČŠI?

Anebo co takhle testy, které by museli povinně skládat poslanečtí kandidáti?
Nebo alespoň uchazeči o funkci ministra?
Nebo alespoň o funkci ministra školství, moc prosím.

Určitě by se to vyplatilo.


Přece snad nikdo soudný nemůže takový nápad myslet vážně.
Tvorba testů je kontinuální a dosti náročný proces. To se nedělá na koleně tak, že dám pár tisícovek zase nějaké partě "tvůrců testů", vyúčtuju miliony a za 5 let bude testová databáze zase k ničemu.


Cituji:
Nejdražší součástí celého programu nesoucího jméno NIQES je testování žáků. To za 92 milionů bez DPH připraví firma Sapcon, která vytvoří elektronický systém pro testování s databází úloh pro učitele, žáky i rodiče.
•50 milionů: počítačový program na vyladění vzdělávacích programů škol
•50 milionů: zlepšení metod inspekčního systému
•50 milionů: vzdělávání učitelů

Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/testy-za-300-milionu-pomuzou-zastavit-hloupnuti-zaku-planuje-inspekce-1ef-/domaci.aspx?c=A111031_124047_domaci_jw


Nevím, jaká je tržní hodnota společnosti scio, nebo běžného softwarehousu, ale když si posčítám všechny peníze, které hodlá MŠMT v nejbližších letech na "testování" utratit, tak by možná vyšlo levněji rovnou koupit celé firmy i se zaměstnanci a jejich know-how.

Obzvláště se pak těším na přínos těch 50 milionů na zlepšení metod inspekčního systému.

Anonymní řekl(a)...
1. listopadu 2011 v 0:07  

"počítačový program na vyladění vzdělávacích programů škol"

To jako že nám pošlou text a my ho přes Ctrl+C a Ctrl+V přeneseme unisono do našich švp? Za 50 milionů?

Koupit firmu i se zaměstnanci a knowhow by se nedalo financovat z evropských fondů. A zase bychom "neměli to čerpání".

Anonymní řekl(a)...
2. listopadu 2011 v 20:20  

Já už jsem z těch evropských fondů úplně vyčerpaný...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.