Přečtěte si: Dobeš: Na špatné školy pošleme přísné kontroly, ty nejlepší dostanou peníze navíc

sobota 1. října 2011 ·

Minimálně dvacet středních škol po celém Česku by se mělo obávat biče, kterým kolem nich bude v blízké budoucnosti práskat ministr Josef Dobeš. Jde o ty, které mají neúspěšnost absolventů vyšší než 70 procent. Dobeš do nich pošle inspektory, aby prověřili, proč tam příprava studentů zaostává.

Z rozhovoru Jany Machálkové s Josefem Dobešem v iHNED.cz vybíráme:

Měníme systém financování, zavádíme kvalitativní prvky. Jedním z prvků bude, že až si nejlepších deset procent maturantů vybere vysoké školy, tak my těm vysokým školám pošleme peníze navíc. Stejně tak pošleme peníze navíc i střední škole, která toho vynikajícího maturanta vychovala. Objem peněz zůstane stejný, jen se bude jinak rozdělovat. Část peněz bude nárokových jako dnes (takzvané financování na hlavu - pozn. red.) a zhruba pětina peněz bude za kvalitu.

5 komentářů:

poste.restante řekl(a)...
1. října 2011 v 11:48  

Tak to se PORG z toho přívalu peněz nejspíš zblázní.

Mohl by někdo z okruhu pana ministra zkusit vystihnout chvilku, kdy zrovna bude trochu při smyslech a zkusit mu vysvětlit, že
Kvalita absolventů a kvalita školy jsou dvě oblasti, související jen okrajově, a že kvalita školy se nedá určit podle výsledků státních maturit, z nichž navíc mnohé byly a budou zmanipulovány.

Že učiliště s maturitním oborem nikdy nebude mít stejné výsledky, jako výběrové gymnázium.

Že když do některé školy náhodou letos nastoupí dvacet dětí s IQ přes 150, nemá na tom škola ani učitelé nejmenší zásluhu.

Že by opravdu nejvíce českému školství prospěl, kdyby až do konce volebního období už neudělal vůbec nic.

Anonymní řekl(a)...
1. října 2011 v 18:34  

Škola s výbornými výsledky u maturit může mít velmi podprůměrné absolventy, ale velmi schopné vedení, které si výsledky pojistilo, například některé soukromé školy.

Anonymní řekl(a)...
1. října 2011 v 21:04  

Proboha! Tak já určitě na takové slabé škole učím. Zajímá někoho složení populace v dané oblasti? Učila jsem na gymnáziu, pak na střední integrované škole. Hádejte, kde jsem měla lepší výsledky? Možná bychom měli naše studenty ze severu poslat do pražských škol...

Anonymní řekl(a)...
2. října 2011 v 7:06  

No, tak já si třeba vzpomínám, jak paní Buzková nadšeně hlásala, jak jsou úžasná gymnázia, protože tam žáci napsali nejlépe nějaké srovnávací testy! A že by těch gymplů mělo být více. Pak bychom prý měli i lepší výsledky u těch testů.
Nemám slov.

Anonymní řekl(a)...
2. října 2011 v 10:12  

Za průšvihy a trestuhodně nedbalá rozhodnutí z minulých let se u nás nepohání k odpovědnosti, netrestá, nevyvozuje se prakticky nic. Jen noviny mají občas o čem psát. To je jeden z důvodů, proč se stále krade, lže a podvádí. Krýt spoluviníky se nazývá korektním jednáním.
A učiteli - ty se z toho před žáky vykruť.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.