Pavlína Hublová: Studium a komunikace ve skupině

úterý 25. října 2011 ·

Diskuze online ve skupině má mnoho výhod. Za největší považuji, že se zde mohou sejít lidé, kteří by se v reálném prostředí jen těžko mohli potkat. Podívala jsem se na některá prostředí, která takovou komunikaci umožňují.

http://openstudy.com/

Openstudy je hodně postaven na principu Twitteru, takže kdo máte s touto sociální sítě zkušenosti, bude se vám zde líbit.
Zajímavosti:
  • vzhled hodně připomíná Twitter (nemohu určitě, zda to je klad nebo zápor - asi jak pro koho);
  • skupiny jsou vždy jen otevřené, vstupovat může kdokoli a nelze to ovlivnit;
  • když jste online, můžete s dalšími členy skupiny diskutovat pomocí vestavěného chatu;
  • odpovědi se dají hodnotit - dávají se jim tzv. medaile.
Pokud máte raději vzhled Facebooku, můžete vyzkoušet Grou.ps. Můžete si vytvořit free trial skupinu. Jen trochu nechápu, proč si vytvářet skupinu jako FB, když si mohu vytvořit skupinu přímo ve FB (o FB více v příspěvcích Lze Facebook využít ve škole? a Sociální sítě do výuky?). Ale kdo ví, třeba to někoho zaujme...
Zajímavosti:
  • vytvoříte skupinu, která se přibižuje vzhledu FB (podívejte se na příklad http://testik.grou.ps/home);
  • tvorba skupiny trvá poměrně dlouho, protože máte jako tvůrce mnoho možností, jak skupinu nastavit (šablony, rozšíření, moderace a mnohé další);
  • k registraci můžete využít svůh FB účet;
  • jedná se o free trial, ostatní jsou všechno služby placené.
Klasická diskuzní fóra: http://www.myfreeforum.org/ nebo http://proboards.com/. Hrála jsem si podrobněji s druhým zmiňovaným.
http://zkousim.proboards.com/index.cgi?
Zajímavosti:
  • diskuze lze nastavit na různé úrovně - i pro neregistrované, jen pro registrované, jen na základě hesla či speciální pozvánky;
  • fórum lze přesunout na vlastní doménu;
  • lze přidat online chat, není ale standardní výbavou;
  • administrátor je neomezeným pánem ve svých fórech a může je opravdu hodně specifikovat;
  • klasická diskuzní fóra vyžadují netmoderátorské dovednosti a využívala bych je spíš s ohledem na počítanou vyšší návštěvnost;
  • vyzkoušejte si http://zkousim.proboards.com/index.cgi?board=general

Uzavřenou skupinu můžete vytvořit v různých prostředích, např. http://www.enterthegroup.com/ nebo https://groups.google.com/. Pro ukázku jsem zvolila první zmiňovanou aplikaci, protože nabízí mimo jiné přímo prostředí pro třídu.
Zajímavosti:
  • aplikace nabízí mnoho možností pro jednotlivce i skupiny, včetně vytvoření třídy;
  • vše je free a orientace i vzhled patří mezi ty příjemnější;
  • jako člen více skupin (a tříd) máte vše na své úvodní stránce, takže je jednoduché mít přehled, co se kde děje nového.
  • samozřejmě je nutná registrace pro všechny zúčastněné.
Samostatná prostředí pro výuku najdete také v příspěvcích Prostředí pro spolupráci nebo První kroky s e-Twinningem.

Jsem si vědoma, že se zde jedná pouze o výběr aplikací, které nabízejí možnost vytvořit si vlastní diskuzní skupiny/fóra. Proto uvítám další tipy v komentářích.

Zdroje
Technology Tidbits: Thoughts of a Cyber Hero [online]. 2011-10-22 [cit. 2011-10-23]. Open Study. Dostupné z WWW: http://cyber-kap.blogspot.com/2011/10/open-study.html.
PEREZ, Sarah. TechCrunch [online]. 2011-08-09 [cit. 2011-10-23]. GROU.PS Lets You Create Your Own Private Facebook. Dostupné z WWW: http://techcrunch.com/2011/08/09/grou-ps-lets-you-create-your-own-private-facebook/.

Převzato s laskavým souhlasem autorky z jejího blogu PEPOUŠův nápadník

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.