Nahlédněte PodObal výroby zboží – na výstavě nebo v učebnici o tom, odkud se berou věci naší denní potřeby

úterý 4. října 2011 ·

Učitelé mají od poloviny října možnost objednat si přímo do škol unikátní interaktivní výstavu Supermarket SVĚT. Žáky a studenty výstava vede nejen ke zkoumání věcí a okolností jejich výroby, ale i ke zkoumání vlastních otázek a postojů. Totéž téma rozvíjí rovněž právě vydaná publikace „PodObal“, která učitelům usnadňuje realizaci průřezového tématu Výchova k myšlení v evropských a globálních souvislostech.



Víte, kolik váží vaše oblečení a kolik je potřeba na jeho výrobu vody? I toto se mohou žáci a studenti dozvědět v rámci interaktivní výstavy Supermarket SVĚT, kterou vytvořili v Centru globálního rozvojového vzdělávání nevládní organizace NaZemi. Mohou si také zkusit zaplatit za čokoládu pěstiteli kakaovníku a sledovat, kde se peníze po cestě k němu ztrácejí. K prozkoumání zve rovněž mobil v nadživotní velikosti, který v sobě ukrývá neobvyklá překvapení.

Jde o první interaktivní výstavu svého druhu určenou středním školám a vyšším ročníkům základních škol. „Formou výstavy jsme se snažili přiblížit inspirativnímu pojetí Petra Nikla, jenž hovoří o objektech vyzývajících k prozkoumání, které je pro nás významné také z hlediska obsahu výstavy a pojetí učení. Chtěli bychom motivovat studenty k tomu, aby ke každodenním předmětům přistupovali jako k objektům zkoumání, v našem pojetí především ke zkoumání původu a širších souvislostí. Ke zkoumání vztahu mezi námi a lidmi, kteří pro nás naše zboží vytváří. Současně je výstava experimentální formou činnostního učení, v níž studenti aktivně objevují svůj předmět učení,“ doplnila jedna z autorek konceptu výstavy Eva Malířová z Centra globálního rozvojového vzdělávání společnosti NaZemi.

Výstavu zaštítil vizuální umělec Petr Nikl. „Je mi sympatická snaha zprostředkovávat poznání skrze vlastní zkušenost, vlastní smysly,“ uvedl důvody své záštity.

Učitelé, ale i nejširší veřejnost se mohou s výstavou seznámit na vernisáži, která proběhne ve čtvrtek 6. října od 18:00 hodin v TIC města Brna na Radnické 10. Výstavu na Radnické ulici mohou navštívit v následujících dnech (7. 10. a 10.–12.10. od 10:00 do 17:30 hodin) také celé školní třídy, přičemž si mohu na e-mailu zuzana.kostricova@nazemi.cz objednat odborného průvodce výstavou. Od 13. října si mohou učitelé na tomtéž e-mailu objednat tuto výstavu přímo do svých škol. Podrobnější informace naleznou zde: www.fairtrade.cz/180-vystavy/

Výstavu doplňuje a rozvíjí právě vydaná publikace PodObal. Příručka o globálních souvislostech našeho obchodování. Tato příručka přibližuje studentům „vzdálené globálno“ na příkladu našeho spotřebního chování, na provázanosti nás jako nakupujících s těmi, kteří na druhé straně planety zboží pro nás vyrábí. „V rámci 32 lekcí globálního rozvojového vzdělávání, které příručka přináší, jsme kladli důraz na zapojování jiných smyslů. Proto tvoří součást příručky 5 dokumentárních filmů, 67 fotografií, ilustrované přílohy a jiné audiovizuální materiály. Rádi bychom tímto usnadnili realizaci průřezového tématu Výchova k myšlení v evropských a globálních souvislostech,“ doplnila Eva Malířová z NaZemi.

Na webových stránkách www.nazemi.cz/materialy si lze z publikace zdarma stáhnout jednu z aktivit s názvem „Křehké cestovatelky“. Centrum globálního rozvojového vzdělávání společnosti NaZemi rovněž nabízí interaktivní seminář, na kterém lektoři učitelům předvedou, jak může výuka globálních témat podle této publikace prakticky vypadat. Seminář se koná 20. října od 13:00 hodin v sídle společnosti NaZemi na Kounicově 42, Brno.


0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.