MŠMT: O školní psychology není třeba se obávat

středa 5. října 2011 ·

Reagujeme na dnešní článek Barbory Říhové z Lidových novin, ve kterém se objevily nepřesné informace o projektu VIP II, ze kterého celkem 173 škol hradí 120 úvazků školních psychologů a speciálních pedagogů.



Projekt byl zahájen 1. 7. 2009 a skončil k 30. 9. 2011. Podle Lidových novin to znamená, že desítky psychologů se ocitnou bez práce.

„Považuji to za lehce hysterickou reakci bývalé ředitelky Institutu pedagogicko-psychologického poradenství Zapletalové, která měla spolu s hlavním manažerem projektu Richardem Braunem připravit plynulé pokračování projektu. Jejich návrh byl však nekvalitní a měl nedostatky, které muselo MŠMT napravit. Tím se celý proces zdržel,“ říká náměstek ministra školství Ladislav Němec.

Nový, kvalitní program VIP III bude příští týden schválen poradou vedení MŠMT a vstoupí v platnost od 1. 1. 2012.

„Ministerstvo školství si je vědomo problémů, které bývalé vedení IPPP na školách způsobilo. Pro překlenutí doby mezi ukončením programu VIP II a začátkem nového programu uvolníme finance na krytí nákladů v přechodném období,“ informuje náměstek.

Psychologové dostanou zaplaceno za září ještě z původního programu VIP II a v období říjen až prosinec obdrží školy, které psychology platí, peníze od MŠMT. Za leden pak dostanou psychologové zaplaceno již z nového programu podpory. Žádný výpadek financování v tomto případě tedy nehrozí.

Školy byly minulý týden informovány dopisem ministra Josefa Dobeše, že se o peníze na psychology nemusí obávat. Tento týden byly alokovány prostředky a školy mohou začít čerpat prostředky. Jestliže existují psychologové, jak v médiích tvrdí pan Braun, kteří museli k 1. 10. 2011 opustit svá místa kvůli absenci financí, pak došlo pravděpodobně omylu ze strany školy a mohou se obrátit zpět na ředitele, či přímo na ministerstvo.

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
5. října 2011 v 20:14  

Zase za všechno můžou ti ostatní...

Anonymní řekl(a)...
5. října 2011 v 20:32  

Já myslel, že evropské projekty musí mít po skončení financování z OP VK pět let udržitelnosti (financování z jiných zdrojů)... Jak může potom jeden školní psycholog dostávat peníze z projektu VIP I, hned potom VIP II a následně VIP III?

Luděk Blaha řekl(a)...
5. října 2011 v 21:08  

A což z evropských peněz platit rovnou celý ministerský ouřad. Vzal bych si to hlavně manažersky na starost. Pak bych osobně až hystericky selhal a celé by se to pěkně zdrželo ...

Anonymní řekl(a)...
6. října 2011 v 9:53  

Je to blamáž ze strany ministerstva. Psychologové zapojeni do projektu nejsou zaměstnanci škol. Jsou placeni IPPP.

Anonymní řekl(a)...
6. října 2011 v 22:46  

Úředníčci na ministerstvu mají na všechno čas - o konci projektu věděli už hodně dlouho a najednou se všechno rychle řeší, až už je vlastně pozdě. A taky si asi myslí, že školní psychologové chodí do práce jen pro radost a peníze vlastně nepotřebují. Peníze na překlenovací období jsou sice fajn, ale nic to nemění na tom, že kdo měl jinou možnost, je už určitě v jiné práci.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.