Přečtěte si: Jaké máme školství?

úterý 27. září 2011 ·

Začnu starým bonmotem, který říká, že navzdory tomu, jaké máme vedení ministerstva školství, máme školství pořád na dobré úrovni. Jak je tedy možné, že při zkoumání kvality výstupů z našich škol se v mezinárodním hodnocení propadáme? Vysvětlení je několik. Chtěl bych upozornit na ta, která jsou dle mého názorů rozhodující.

Z článku Pavla Eyberta v blog.iDNES.cz vybíráme:

V souvislosti se zvýšením počtu studentů nutně muselo dojít k navýšení počtu vyučujících. Máme dostatečný počet kvalitních vyučujících? Obávám se, že ne. Máme dost prostředků na školství v tomto extrémně širokém rozsahu? Určitě také ne, aby mohlo být na solidní úrovni. Jak z toho ven? Zdánlivě jednoduše. Tam, kde není dostatečný počet kvalitních studentů, zmenšit rozměr škol, tím celého školství. Ostatně plýtváme prostředky ve školství i jinak. Počítejte se mnou: tříleté dítě nastoupí do mateřské školy. Do základní školy nastupují od 6, ale i 7 let. Na základní škole je 9 let, na učilišti 3 roky, další dva na nástavbě k maturitě, ti „šikovnější“ si přidají ještě dva roky na VOŠ a na vysoké škole pak studují 5-6 let nebo i víc, pokud několikrát přestoupí z jedné VŠ na jinou. Takže není problém strávit ve školství 25 let i více. To je víc než třetina průměrné délky života! Připočteme-li věk před nástupem do MŠ a dobu strávenou v důchodu, je jasné, že v produktivním věku strávíme méně než polovinu života. Z toho pak vyplývá, že jeden pracující musí zabezpečit nejméně jednoho člověka, který nepracuje. A kromě jiného financuje ze své práce i školství, důchody.

5 komentářů:

Luděk Blaha řekl(a)...
27. září 2011 v 20:21  

Skončím novým bonmotem:
Navzdory tomu, jaký máme parlament, máme život pořád na obstojné úrovni.

poste.restante řekl(a)...
27. září 2011 v 22:40  

Školství máme stejné jako vládu i politiky obecně - takové, jaké si zasloužíme, neboť sami jsme tomu tak chtěli.

Anonymní řekl(a)...
28. září 2011 v 0:48  

To jsem netušil, že se nám počet studentů zvyšuje. Možná počet žáků v prvních ročnících ZŠ. Počet žáku na středních školách se nezvyšuje. Studenti na VŠ se možná zvyšují, protože tam berou prakticky všechny maturanty i se čtyřkama. Článek ale není o VŠ učitelích. Jsem zmatený, ale vypořádám se s tím.

Anonymní řekl(a)...
29. září 2011 v 11:51  

To Poste restante: Nemohu se zbavit dojmu, že vy snad ještě věříte v principy volené demokracie!!!!???? :-)

poste.restante řekl(a)...
29. září 2011 v 12:56  

Věřím - nevěřím. To není důležité.
Podstatné je, že nic jiného nemáme.

A že právě touto cestou se tam ti dotyční dostali.
Nikdo nám, občanům, přece nezakázal aktivně se zasadit o změnu volebního zákona.

Jinak ale souhlasím s názorem, jehož autora si, bohužel, nemohu vzpomenout:

"Myslím, že takovou politickou reprezntaci, jakou mají, si ale opravdu Češi nezaslouží..."

:-)

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.