Přečtěte si: Děti nečtou. Proč asi?

úterý 27. září 2011 ·

Odborníci ze společnosti Scio odhalili výzkum, ze kterého vyplývá, že s věkem se postupně snižuje zájem dětí o četbu Pochopitelně. Starého psa totiž novým kouskům nenaučíte, zvláště pak v pubertě.

Z článku Michala Cempera v LidéČtěte.cz vybíráme:


Dalším pomyslným viníkem (neberte to slovo tak hanlivě jak zní, prosím!) jsou samotní rodiče. Ti mohou v hlavní řadě usnadnit práci učitelům a vzbudit v dítěti zájem o knihu už mnohem dříve, než v pubertálním věku. Jako kritický věk zde vidím 10 let, tedy 3. a 4. třídu. Z nadšeného prvňáka a druháka se stává člověk, který přestává vidět školu růžovými brýlemi a zjišťuje, že škola nejen dává, ale i bere. Objevuje kouzla audio-vizuální kultury a internetu. S jeho spolužáky koumají nad tím, jak stáhnout první filmy a hry.


Možná, že právě tohle je moment, kdy by měl přijít impuls od rodičů a nabídnout dítěti knihu jako náhradu za filmy a hry, které dítě buď nechápe, anebo by naopak chápat nemělo. V důsledku toho dítě předčasně dospívá a v době, kdy se má vznášet ve říších pohádek, se střílí laserovými pistolemi.


Není právě toto moment, kdy by měl přijít rodič a usměrnit vývoj dítěte? Je sice těžké udržet v dnešní moderní době povědomí o klasických pohádkách u 10letého dítěte, ale zároveň to není nemožné. Rodiče straší děti čertem a zároveň je nechávají střílet zombie v počítačových hrách? Netroufám si kárat, radit ve východě a rozhodně nechci znít konzervativně až puritánsky, každopádně mi to přijde divné.

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
27. září 2011 v 10:25  

v době, kdy se má vznášet ve říších pohádek, se střílí laserovými pistolemi.

To je sice pravda, ale dítě musí být v kolektivu "ceněno" ! Kdo neumí "vofko" jako by nebyl.

Anonymní řekl(a)...
27. září 2011 v 15:44  

Nesouhlasím. Pokud dokáže spolužákům poutavě vyprávět obsah knihy, svou pozici si snadno obhájí (vím z praxe!).

poste.restante řekl(a)...
27. září 2011 v 22:51  

Článek v mnohém pravdivý, ale v několika bodech se autor plete.

1. Míchá dohromady výuku literatury s láskou ke knize a četbě.

2. Láska ke čtení se vytváří mnohem dříve, nežli v 10 letech.
Třeba tak, že rodiče si s dětmi čtou sami, místo aby jim pustili přes den televizi a večer CD s pohádkou.

3. Interaktivní zábava bude mít vždy navrch proti četbě.
Stačí při ní totiž jen "konzumovat děj", nechat se bavit. Četba předpokládá vlastní fantazii a té se odjakživa některým nedostává, jak věděl už pan Werich.

Anonymní řekl(a)...
28. září 2011 v 14:35  

"té se odjakživa některým nedostává"

Myslím, že se s ní rodí každý, ale mnozí o ni právě díky médiím záhy přijdou. A probouzet ji bez součinnosti rodičů je marnost nad marnost...

kaminek řekl(a)...
30. září 2011 v 22:38  

Mně osobně zaráží fakt, že tento objev, který odhalili odborníci ze SCIO, je zřejmá většině čaštinářů (ale i ostatním vyučujícím) na základních školách. Stačilo se zeptat přímo u kováře ... Ale to by zase SCIO nemohlo dokázat svou nesmírnou užitečnost ... předpokládám, že tento výzkum vydělal zmíněné firmě náležitý finanční obnos, proč by to jinak dělali, že :-))))

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.