Ondřej Neumajer: Kindle 3 – nesnesitelná lehkost elektronického čtení

pondělí 5. září 2011 ·

Elektronická čtečka Amazon Kindle 3 je převratné zařízení založené na elektronickém inkoustu. Článek shrnuje některé zajímavé vlastnosti tohoto lídra trhu elektronických čteček a předkládá fakta a zkušenosti, jak je dané zařízení využitelné ve vzdělávání.



Pokud jste už slyšeli o elektronickém inkoustu a elektronických čtečkách a měli pocit, že to není nic pro vás, možná vás tento článek přesvědčí o opaku. Ke čtečce Kindle jsem se dostal v rámci testování vybraných čteček elektronických knih, které označil prestižní Horizon Report 2011 – jak o tom referoval Spomocník – za nejaktuálnější trend, který v ročním horizontu ovlivní budoucí vývoj na poli technologií využívaných pro vzdělávání.

Trochu paradoxně začnu tvrzením, že čtečka Kindle nepatří mezi zařízení, která právě Horizon Report 2011 k využití ve vzdělávání ve spojení s elektronickými učebnicemi doporučuje. Za  hlavní znak, který má vést ke změně přístupu ke čtení, je totiž považován nový způsob čtenářské zkušenosti, který tato zařízení zpřístupňují. Čtečky v podobě počítačových tabletů, jako je např. Apple iPad či Samsung Galaxy, nabízejí dotykové grafické vizuální rozhraní, které zpřístupňuje též multimediální obsah (videa, animace, zvuky, obrázky) s možnostmi současných tzv. kolaborativních technik, jako jsou interaktivní grafy, odkazy, sociální sítě, RSS atp. Nic z toho Kindle nenabízí.

Současná vlna technologických inovací je z hlediska pedagogiky extrémně zajímavá a podle mého odhadu se s ní ve větší míře setkáme v českých školách v řádu několika málo let. Ostatně přesně o tomto fenoménu hovoří autoři PISA, když popisují specifika elektronického čtení, které je odlišné od toho tradičního, lineárního, ve kterém mají čeští žáci stále větší potíže.

Elektronický inkoust

Čtečka Kindle, kterou na trh uvedl největší americký nakladatel a prodejce knih Amazon, je prvním úspěšnějším zařízením svého druhu, jehož zobrazovací technologie je založena na elektronickém papíru někdy též označovaném jako elektronický inkoust. Na rozdíl od rozšířených displejů z tekutých krystalů (např. LCD monitorů) nepotřebuje elektronický papír pro udržení obrazu vynakládat žádnou energii. Energii spotřebovává pouze na změnu zobrazení, tedy na „otočení“ na další stránku knihy. Navíc je kvalita zobrazení výrazně vyšší, a tudíž komfortem čtení srovnatelná s tradičním potištěným papírem (Kindle má 167 DPI, běžná laserová tiskárna cca 300–600 DPI, monitor 72 DPI). Lépe nežli slovní popis takový přístroj ilustruje následující fotografie přístroje.

Současným limitem možností této technologie je pouze černobílé zobrazení (ve skutečnosti zobrazuje 16 stupňů šedi) a nemožnost zobrazovat animaci a videa. Což je přesně to, co Kindle odlišuje od elektronických knih popisovaných v Horizon Report. V mnoha ostatních technických parametrech je totiž Kindle srovnatelný, viz dále.

Elektronická čtečka Amazon Kindle 3 využívající technologie elektronického papíru.
Elektronická čtečka Amazon Kindle 3 využívající technologie elektronického papíru.

Celý článek na spomocnik.rvp.cz

8 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
5. září 2011 v 8:06  

Kindle 3G mám něco přes půl roku a jsem z něj nadšená. Možná bych byla podobně nadšená i z jiné čtečky založené na technologii elektronického inkoustu, ale servis Amazonu (včetně obratem řešených reklamací; čtečku jsem nereklamovala, ale nakupuju tam i jiné věci) vyhrál.
Trochu mi vadí, že tahle čtečka nemá stejnou správu složek jako třeba MP3 přehrávač, a prohlížení internetových stránek taky nic moc. Ale na čtení, což je primární funkce čtečky, moc fajn.
Odpůrci čteček říkají, že lepší je tablet. Taky jsem o něm přemýšlela, ale podsvícený display mě odradil. Navíc čtečka je levnější než tablet a mám dva počítače, takže po něm nijak netoužím.

krtek řekl(a)...
5. září 2011 v 13:53  

Já nevím. Mám Sony PRS-900 a jsem také spokojený. Bohužel - což v článku není - Kindle neumí stejné formáty jako Sony a obráceně.

Anonymní řekl(a)...
5. září 2011 v 15:05  

To krtek: jo, s těmi formáty máte pravdu. Kindle jsem si ale kupovala zejména kvůli knihám v angličtině a těch je na Amazonu fakt hodně. Sony PRS-900 máme v práci, zkusila jsem ji a nesedla mi, špatně se mi na ní listovalo. Naštěstí těch zařízení je tolik, že si vybere každý to, co mu vyhovuje.

Luděk Blaha řekl(a)...
5. září 2011 v 23:23  

Nejspíš zůstanu zakonzervován v předminulém století. Text na displeji čtečky je "jen" informace.
Kniha je přenádherná věc. Voní. Nenahraditelná součást domova s obrovskou vypovídací hodnotou. Není-li zbytí a musím si koupit i třeba "jen" odbornou knihu na mizerném papíře, jsem neveselý. Stejně jako snímky zobrazované v několikavteřinových intervalech nevnímám jako fotografie.
Je to taková kapačka. Udrží vás to při životě, ale na rande bych tam nešel.

Anonymní řekl(a)...
6. září 2011 v 7:38  

To Luděk Blaha: docela Vám rozumím, i když jsem hrdou majitelkou čtečky. Čtu dost rychle a tahat s sebou knihy v tašce moc nemohu, kvůli zádům. Vypadá to tedy tak, že dost věcí, co si koupím jako klasickou knihu, si taky koupím do čtečky. A podobně se chovají i mí známí, kteří mají čtečky. Ono se to prostě nevylučuje, můžete číst jako voňavé knížky, tak jako data na display čtečky.

Anonymní řekl(a)...
6. září 2011 v 8:29  

Luděk Blaha: Kniha je přenádherná věc. Voní. Nenahraditelná součást domova s obrovskou vypovídací hodnotou.
Svatosvatá pravda. Navíc, nové ICT hračky vyloženě smrdí novotou součástek z továrny, těžko s knihou srovnávat.
Všiml jste si, pane Blaho, jak lidé k některým věcem časem tíhnout? Viz např. vzpomínání pamětníků na svůj první počítače (např. http://www.facebook.com/group.php?gid=51569222311&v=wall), na dobu, kdy se mezi městy začaly prohánět první parní lokomotivy atp. Vše je relativní, zvyknout a oblíbit se dá všechno...
Dejte tomu čas a za pár let si povíme...
ON

poste.restante řekl(a)...
6. září 2011 v 10:13  

Čtečky, v mém případě prográmky pro PDA, vyřešily můj odvěký problém, kterou knihu si vzít sebou na dovolenou někam na chatu.

Nahraju si půl knihovny a pak si přečtu to, na co mám právě chuť.

Ale je prostě fakt, že papírová kniha je něco úplně jiného.

Dokonce jsem se kdysi, marně, pokoušel vysvětlit známému, že mu novou knihu půjčím, až když si ji sám přečtu. Protože kdybych ji dal nejdřív přečíst jemu, tak už by byla "očtená". Znáte ten pocit, když poprvé otvíráte novou knihu a stránky po ořezu o sebe ještě lehce drhnou...

Je to podobné, jako když posloucháte mp3, klasickou vinylovou desku, nebo si zajdete na koncert.
Někdy mám pocit, že mezi bity a bajty se trochu vytrácí "duše".

Ale nejspíš jsem prostě jen staromilec a už stárnu, a blbnu..

Anonymní řekl(a)...
7. září 2011 v 19:16  

Elektronické knihy mají před sebou nepochybně budoucnost., ale o čtečkách si t netroufnu říci.

Ještě mají více nedostatků než předností. Technické jsou zřejmé. Jen odstíny šedi, malý kontrast, malý displej (i když udělt větší asi není problém).

Zásadní nedostatky jsou ale v zobrazování textu. Některé jsou vidět na obrázku. Jeden odstavec zarovnán do bloku s nepřijatelnými mezislovními mezerami, druhý doleva, rovněž s mezislvními mezrami. Na konci posledního odstavce jsou 2 znaky. Prostě z typografického hlediska prasárna, která výrazně zhoršuje čitelnost textu a zvyšuje spolu s technickými nedostatky únavu čtenáře.

Chtěl bych vidět na Kindu nějakou odbornou publikaci s poznámkovým systémem, záhlavími a záparími, rejstříkem, matematickými a jinými vzorci nebo sloupcovou sazbu s obrázky.

Myslím si, že nakonec zvítězí tablety, které již dnes nabízí čtení elektronických knih jako jednu z mnoha možností.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.