Marek Numerato: Tablety ve výuce - výběr vzdělávacích aplikací pro iPad

čtvrtek 1. září 2011 ·

Tablety se ukazují být vhodnějším pomocníkem učitelů než počítače. Jde o mobilní zařízení, které kromě zrakového a sluchového zažitku nabízí svým uživatelům i možnost virtuálně se dotýkat věcí a předmětů, jejichž prostřednictvím poznáváme svět. Doufejme, že již brzy pomine překážka v podobě vyšších pořizovacích cen tabletů. Tak, aby bylo běžné, že rodiče či školy vybaví děti tablety a ty se stanou běžnou součástí výuky jako donedávna třeba tabule.


Některé školy již s hromadným nákupem tabletů pro své studenty a žáky začínají. Země jako Jižní Korea dokonce zvažují, že by v jejich školách v blízké budoucnosti tablety zcela nahradily papírové učebnice. Věřím, že české školy neodradí od experimentování s tablety ani fakt, že vzdělávacích aplikací pro tablety v češtině je zatím jako šafránu. Těch anglických totiž existuje víc než dost a navíc pokrývají oblasti snad všech na škole vyučovaných předmětů. Kromě konkrétních oblastí výuky tyto aplikace pomáhají i při studiu angličtiny. Pokusil jsem dohledat ty aplikace, které mi přišly nejlepší a nejsmysluplnější. V tomto blogovém příspěvku naleznete vzdělávací aplikace pro tablet iPad (o aplikacích pro tablety využívají operační systém Android bych se rád zmínil zase v některém z dalších blogů). Ke každé aplikaci jsem se snažil uvést předmět, s nímž je provázána a věk žáků, od kterého má smysl aplikaci užívat. Nejsem však pedagog, proto berte prosím tento doporučený věk s rezervou. Kde to šlo, dohledal jsem i video, protože jeho prostřednictvím lze získat představu o aplikaci mnohem lépe než čtením popisného (a v případě tohoto blogu velmi stručného) textu. Veškeré vaše poznatky a připomínky uvítám v diskusi pod článkem.

A zde již máme slíbený seznam aplikací:

Chemie nikdy nebyla tak záživná jako s aplikací The Elements. Ta seznamuje uživatele se všemi prvky periodické tabulky. Virtuální prohlídka umožňuje nahlédnout do struktury atomů jednotlivých prvků. Aplikace nás také seznamujw s tím, kde všude v prostředí, které nás obklopuje, můžeme na stopy daného prvku narazit.



Využití: Chemie, Věk: 13+


Shape-O! ABC’s je aplikace, která najde využití u dětí předškolního věku a u žáků prvních tříd. Děti si v aplikací procvičí hravou formou písmenka a naučí se skládat je do slov.



Využití: Angličtina, Věk: 5+


GlobeTrot nám nabízí virtuální prohlídku po zeměkouli. V aplikaci si můžeme projít základní fakta o 194 zemích světa, seznámit se s jejich vlajkami nebo národními hymnami. Jednoduchá pomůcka pro výuku zeměpisu.


Využití: Zeměpis, Věk: 10+


Aplikace Mathboard je výborný nástroj pro procvičování matematický úloh. Uživatel si zde může projít testem s výběrem odpovědí a podobně jako na tabuli si v tabletu může rozepsat postup řešení úlohy.


Využití: Matematika, Věk: 12+

Sluneční soustavu představuje interaktivní formou aplikace Solar System. Charakteristiku a zvláštnosti jednotlivých planet vysvětlí učitel dětem nejlépe právě prostřednictvím této aplikace.



Využití: Zeměpis, Fyzika, Věk: 14+


History:Maps of World je aplikací, která obsahuje množství historických map. Pomocí aplikace si tak mohou žáci a studenti propojovat historické události s tím, jak se podoba jednotlivých území a kontinentů měnila v mapách.

Více informací o aplikaci na http://seungbin.wordpress.com/historymaps-of-world/

Využití: Dějepis, zeměpis, Věk: 14+


Geometry 2D je jednoduchou aplikací pro procvičování základů geometrie a geometrických výpočtů.
Více informací o aplikaci na http://itunes.apple.com/us/app/geometry-2d/id441907476?mt=8&ls=1

Využití: Matematika, Věk: 14+

Díky aplikaci Pocket Body ušetří školy místo pro starého kostlivce ve školním kabinetu. Aplikace představuje interaktivní pomůcku k prozkoumání lidského těla.


Využití: Biologie, Věk: 14+


Leafsnap je aplikací, na jejímž vývoji se podíleli přední americké univerzity a dobrovolníci z celého světa. Leafsnap rozpozná název stromu na základě fotografie jediného listu. Při procházce lesem či parkem se tak uživatel aplikace může procvičit ve svých znalostech a dále je zdokonalovat.



Využití: Biologie, Věk: 12+

Na konferencích TED jsou prezentovány poznatky ze všech možných oborů. Učitelé, žáci a studenti tu najdou spoustu zdrojů pro referáty. Díky TEDu (a aplikaci TED iPad app) se budou nenásilnou formou vzdělávat i ve volném čase. Kromě odborných poznatků v prezentacích narazí i na neobvyklé životní zkušenosti, které škola žákům a studentům nepředává a ostatně od ní můžeme těžko něco takového očekávat. Řada příspěvků, jejichž délka nepřekračuje dvacet minut, obsahuje i české titulky. Videa z TEDu jsou pochopitelně vhodná i jako doplněk výuky angličtiny.



Využití: Všechny předměty + rozvoj kompetencí, Věk: 12+

Tablet iPad 2 obohatila společnost Apple oproti předchozí verzi o ochranný kryt zvaný Smart Cover. Přednosti tohoto doplňku jsou skvěle využity v aplikaci Evernote Peek. V aplikaci je možné vytvářet a posléze zodpovídat kvízy, které pochopitelně najdou své využití i ve výuce. Po spuštění kvízu se po odkrytí první vrstvy Smart Coveru zobrazí otázka. Až si uživatel rozmyslí svoji odpověď, ověří si její správnost odkrytím další vrstvy.



Využití: Všechny předměty, Věk: 7+

A na závěr jedna jednoduchá, leč užitečná aplikace sloužící k organizaci studijních aktivit. myHomework obsahuje plánovací kalendář, rozvrh hodin, do něhož si studenti mohou klasicky zapisovat jména vyučujících i čísla učeben a nechybí ani možnost editovat domácí úkoly.



Využití: Všechny předměty, Věk: 15+

Převzato s laskavým souhlasem autora z jeho blogu.

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
1. září 2011 v 20:04  

Zajímám se o výuku za pomoci ICT technologií už více než dvacet let a musím konstatovat, že ani po dvaceti letech využívání počítačů na školách naše firmy nedokázaly vyvinout kvalitní český software pro výuku tak, aby byl opravdu bez chyb a dostatečně kvalitní. Vyjímkou je snad jen firma Terasoft, ale ta se zaměřuje hlavně na češtinu 1. stupeň a přírodovědu. Jestli si někdo myslí, že se na trhu objeví v dohledné době kvalitní výukové aplikace pro tablety, s nimiž by opravdu byli učitelé spokojeni, je na velkém omylu. Ani za dalších dvacet let ne!

Janek Wagner řekl(a)...
2. září 2011 v 0:46  

Na trhu jsou tablety s třemi OS: Android, Windows 7 a Apple iOS. Na prvních dvou běžné tituly Terasoft běží, pro iOS Terasoft tituly také vyvíjí, primárně ale pro americký trh.

Anonymní řekl(a)...
2. září 2011 v 14:56  

No to je právě ono. Furt je to jenom Terasoft. Přiznejme si, že těch opravdu dobrých výukových programů je velmi málo. Např. v matematice se Terasoft zadrhl v 5. třídě.

Anonymní řekl(a)...
2. září 2011 v 15:51  

Ano, dobrých titulů je opravdu málo, protože jejich tvorba není laciná a školy v letech 2007-10 neměly peníze. Navíc LANGMaster ošulil stát v roce 2001 o 180 milionů a spotřeboval je jinde (v důsledku čehož skončilo cca 15-20 dalších výrobců). FRAUS je díky nesmyslnému vývoji zu grunt. A do toho lživá masáž ze strany prodejců SMARTboard a ACTIVboard, že jejich autorské nástroje a galerie obrázků jsou spásou... Takže se nemůžeme divit.

Anonymní řekl(a)...
5. září 2011 v 12:08  

No, my třeba si své dodavatele prověřujeme. Základ je podívat se do obchodního rejstříku a) jestli tam firma výsledky z posledního uzavřeného roku vůbec má a b) jaké jsou. Plus pár let zpátky (jak krize 2009, atd.). Otázka půl hodiny. Takže než jsme od Frause nakoupili hromadu věcí, hlavně elektronických, které mimochodem ani jinde neseženeme, a které chceme docela dlouho používat, tak jsme se taky podívali. Jistě je to věc trochu subjektivní, ale o "zu grunt" mám zcela jinou představu. Nicméně za rok-dva-tři uvidíme, jestli jsme neudělali chybu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.