Martin Rychlík: Zrušme ten fantastický český dabing! A pomožme vlasti!

středa 21. září 2011 ·

Televizní pořady v originále by nejspíše přispěly k české vzdělanosti. Příkladem budiž Skandinávie, kde anglicky umí každá prodavačka.



Pondělní Mladá fronta DNES měla na titulní straně dvě „headlines“ – hlavní zprávy dne, řečeno česky. První s titulkem Ministerstvo chce zastavit hloupnutí dětí pojednávala o šesti plánech ministra školství Josefa Dobeše (VV) na zlepšení tuzemského vzdělávání. Druhá se týkala Ceny Františka Filipovského za nejlepší dabing roku, kterou získal herec Martin Stránský za namluvení lékaře ze seriálu Dr. House.

V čem obě „nesourodá“ témata souvisejí? Ve více věcech, než by se na první pohled možná zdálo... Leč postupně. Ministerstvo školství představilo deníkem citovaných šest zásadních bodů, jak bojovat proti hloupnutí malých Čechů:

  1. Zavřít polovinu víceletých gymnázií
  2. Testovat děti 5. a 9. tříd
  3. Učit děti používat znalost v praxi
  4. Vytvořit seznamy učiva, které mají umět všichni
  5. Zlepšit výuku budoucích učitelů
  6. Vzdělávat pedagogy v praxi
Citace první: V anketě MF DNES odpovídali ředitelé škol na otázky, proč se v mezinárodních testech zhoršují výsledky českých školáků. Děti nečtou knihy, místo toho sedí u internetu či televize. „Hlavně po mně, učiteli, nic moc nechtěj. Myšlení přece bolí a já nejsem zvyklý překonávat překážky,“ uvedla Zuzana Škapová, ředitelka ZŠ v Ostravě-Porubě.

Citace druhá: Cenu za nejlepší dabing roku získal herec Stránský z plzeňského divadla J. K. Tyla, když triumfoval jak v hlavní kategorii, tak v diváckém ocenění. Ke své práci pro televizi Prima (Doktor Ludsky) uvedl: „Dodnes nechápu, proč slovenský seriál máme předabovávat do češtiny. Možná to vadí legislativě, ale i tak si myslím, že je to věčná škoda; Slovákům přece snad ještě rozumíme,“ říká hlasem populárního doktora House.

Celý článek na webu ČESKÁ POZICE

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.