EDUin: Sedm studentů podalo sedm žalob ke správnímu soudu. Změní podobu státních maturit?

čtvrtek 1. září 2011 ·

Pokud soud uzná oprávněnost žalob, bude nutné znova vypořádat stížnosti a vyrovnat se s odbornými recenzemi maturitních testů.



Spolu s návrhy školského výboru Poslanecké sněmovny jsou studentské žaloby dalších prvkem, který může podstatně změnit příští podobu státních maturit. Není jen jasné, kdy to bude. Zda už příští rok, nebo až od roku 2013.

Právní kancelář zastupující sedm letošních maturantů podala ve středu 31. srpna sedm žalob ke správnímu soudu, které žádají přezkoumání rozhodnutí ministerstva ve věci Žádostí o přezkum, jimiž si několik set studentů stěžovalo na chyby v maturitních testech a na fakt, že ve lhůtě určené k podání stížnosti neměli k dispozici všechny podklady, byť na ně mají podle školského zákona nárok.

Hlavním sporným bodem je snaha o utajování testových zadání, která studentům znemožnila podat kvalifikovanou stížnost. Smyslem žalob je, aby byla už v příštím ročníku státních maturit pravidla nastavena tak, že nedojde k opětovnému porušení zákona ze strany ministerstva školství.

Pokud soud uzná argumenty žalobců, bude nutné, aby Ministerstvo znovu přezkoumalo jejich žádosti a bude to zřejmě impulz pro přehodnocení jeho celkového přístupu k maturitním testům a práv, které v současné době Cermat má. Ministerstvo se bude také muset vypořádat s argumenty odborných recenzí, které v didaktických testech státní maturity shledaly chybné úlohy. Zatím představitelé ministerstva a Cermatu odmítali tvrzení, že nejspornější test z českého jazyka základní úrovně vůbec obsahuje jakékoli pochybení. Důvodem je pravděpodobně, že tento test dělalo přes 90 000 studentů a bylo by tedy velmi obtížné všem přepočítat výsledky. Někteří neúspěšní studenti by v důsledku přezkoumání kvality testů pravděpodobně překročili hranici nutnou k uznání maturity.

Úspěch studentských žalob by tedy vedl k výrazné proměně pravidel, za jakých je nová státní maturita organizována. Vzhledem k tomu, že studenti si stěžují i na porušení svých ústavních práv, mohou se tyto žaloby stát i impulsem k jednání před Ústavním soudem.

Tomáš Feřtek, tiskový mluvčí EDUin o.p.s., řekl: „Spolu s návrhy, které předložili ministru Dobešovi poslanci na jednání školského výboru 31. srpna, jde o další náznak, že pravidla státní maturity se budou muset změnit. Už nebude možné utajovat testová zadání, zdá se, že maturita už nebude mít dvě úrovně obtížnosti, ale jen jednu a je i možné, že se vliv státu omezí jen na didaktické testy a zbytek maturit by opět byl v pravomoci jednotlivých škol. Je otázka, jak dopadne politická debata i soudní rozhodnutí, rozhodně se nic z toho nedá čekat v nejbližších měsících, ale potenciálně jde o rozumné a prospěšné změny, které by mohly nastavit státní maturitu tak, aby našemu vzdělávání více pomáhala než škodila.“

1 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
1. září 2011 v 21:45  

Jen to nechte školám, ať domrví, co ještě nezvládly. A když už budete u toho osekávání, nezastavte se u jedné úrovně. Proč tak malý cíl? Vykašlemež se na dysgrafiky, dyskalkuliky, dysláliky, dyslektiky i dysgrafiky.
Udělejte jen zvláštní test pro nepřizpůsobivé. Taky ignorujte nevidomé, ty se zbytky zraku, neslyšící a už úplně kašlete na tělesně postižené. Prostě to vořežte!
Nebo přestaňte tlachat ediunský nesmysly v režii OŠ.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.