Přečtěte si: Důležitější než osobnost učitele? Metody výuky

středa 3. srpna 2011 ·

V květnovém vydání prestižního vědeckého časopisu Science vyšel článek věnující se výjimečně také pedagogice. Uvádí zde studii, která jednoznačně dokazuje, že metody aktivního učení jsou daleko účinnější ve smyslu vstřebání učiva než výklad a jiné pasivní metody výuky. Proč je tak těžké interaktivní metody na některých školách prosadit?

Z článku Barbary Hansen Čechové (Rodina a škola) v Rodina.cz vybíráme:

Jeden z nejsledovanějších vědeckých časopisů, Science, v květnu tohoto roku vytiskl studii, která popisuje výsledky dvou reprezentativních skupin vysokoškolských studentů fyziky (v každé bylo 270 studentů). Jedni chodili po dobu jednoho roku na klasické přednášky z kvantové fyziky, které formou výkladu vedl jeden z nejoblíbenějších učitelů katedry. Ve studentských hodnoceních se vždy pohyboval na nejvyšší příčce. Druhou skupinu vedli zcela nezkušení mladíci, kteří ale prošli rozsáhlým tréninkem v metodách aktivního učení, založeného na konstruktivismu a nových výsledcích výzkumu mozku. Ve svých hodinách používali heuristické metody (vedli své studenty k tomu, aby si sami objevovali určité fyzikální zákonitosti), nechali je diskutovat, vyjadřovat svůj názor a dávali jim zpětnou vazbu. Výsledek byl zcela přesvědčivý. To, že na přednáškách měl oblíbený profesor oproti druhé skupině daleko menší docházku, příliš nepřekvapí. Ohromující byly výsledky testů na konci roku. Ukázalo se, že studenti, kteří chodili na „interaktivní“ výuku, dosáhli dvojnásobně lepších výsledků.

1 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
3. srpna 2011 v 14:24  

Hm...

Před pár desítkami let by snad nebylo divné, že to ještě někoho překvapí.

A v dobách před Komenským by se to dalo i označit za objevné zjištění.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.