Kronika válek - Od francouzské revoluce do irácko-íránské války

středa 3. srpna 2011 ·

SOUHRNNÝ PŘEHLED NOVODOBÝCH VÁLEK OD PRVNÍCH HORKÝCH DNŮ FRANCOUZSKÉ REVOLUCE V ROCE 1789 AŽ PO KRVAVOU PATOVOU SITUACI, KTEROU V ROCE 1988 SKONČILA ÍRÁNSKO-IRÁCKÁ VÁLKA

Vedení válek vstoupilo v novodobé éře do nové fáze. Technický pokrok umožnil vyrábět stále ničivější zbraně, komunikace mezi národy a jejich vzájemná spojenectví do značné míry rozšířila rozsah konfliktů a vojenští stratégové se začali ve stále větší míře zaměřovat na infrastrukturu a civilní obyvatelstvo. Nová média, nejprve fotografie a posléze také i film a televize, pak přenášely hrůzu a brutalitu industrializovaného boje těm, kteří měli to štěstí, že žili mimo hranice válečných zón.


Kniha Kronika válek: Od francouzské revoluce do íránsko-irácké války si udržuje novátorský a přístupný formát předchozího titulu, který pokrýval období od roku 500 př. n. l. až do doby americké revoluce, a snaží se podat přehled podivuhodně rychlého vývoje novodobého válečného umění. Tímto způsobem sleduje změny bitevních taktik od předem naplánovaných standardních střetnutí v období napoleonských válek až po obrovské obojživelné operace či bombardovací nálety 2. světové války. Objasňuje technické novinky, které přinesly vznik kulometů, tanků či atomové bomby, a živě popisuje klíčová vítězství, která se stala zlomovými okamžiky jednotlivých válek – od Waterloo přes Gettysburg až po Den D. Zároveň také znovu líčí neměnné jevy každého konfliktu: krveprolití a masakry, včetně holocaustu či málo známého tchajpchingského povstání, které stálo život celých čtyřiceti milionů Číňanů, nebo sebeobětování těch, kteří bojovali s tyranií – například povstalců revoluční Francie, Řecka či Mexika. V neposlední řadě se pak věnuje i obrovskému vlivu charismatických vůdců jako byli Napoleon, Pancho Villa či Hitler nebo Mao Ce-tung.

Přehledná svým záběrem, avšak zároveň také důkladná a detailní díky zachycení motivace významných politiků, stratégů, velitelů i obyčejných vojáků, je tato kniha souborem, který rozšíří vaše porozumění modernímu světu a vašeho místa v něm.

Více informací o knize vč. ukázkové kapitoly naleznete na http://knihy.cpress.cz/kronika-valek-d2.html.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.