Martin Rychlík: Dr. Bátora, homo nefastus

sobota 13. srpna 2011 ·

Nálepkování lidí fašouny a rasisty je snazší, než by člověk čekal. Podle Miroslava Kalouska jsou rasisty i četní antropologové a další vědci.


Člověk z doby archaické hrdinou doby moderní! Tak se jeví dění kolem Ladislava Bátory, personálního šéfa ministra školství Josefa Dobeše (VV), jenž kamkoliv jde, vzbudí rozruch, pnutí a údiv. Mnohdy zaslouženě. Třeba když tento státní úředník mastí politické karty s prezidentem v zádech a peskuje velvyslance (ač to dělá o dovolené, protože není hloupý). Anebo když vypráví serveru iDnes.cz o tom, že homosexuálové se rodí spíše jako levičáci...


Mediální hysterie kolem šedavého pána připomínajícího zestárlého Franka Zappu brzy zasáhla i politiky, kteří neopomenou možnost přikopnout si do snadného terče. Jedním z posledních, leč nikoliv finálních úletů, jsou slova ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09). Bátoru dle LN označil za „starého fašouna“ (budiž, je to Kalouskův, byť asi žalovatelný názor), aby se pak chemik držící státní kasu obratem změnil v antropologa.

„Původně jsem myslel, že v souvislosti s panem Bátorou budu zdrženlivý. Ale kdo v souvislosti s jakoukoli národností či barvou pleti používá slovo rasa, tak je prostě rasista,“ reagoval Kalousek pro deník Právo na rozhovor, v němž Bátora chválil (sic!) vlastnosti „žluté rasy“, jež mu je sympatická. Kalouskova interpretace je zajímavá; dokonce natolik, že se vyplatí obrátit na odbornou literaturu a experty, abychom ve chvíli, kdy Česko drtí slova jako homosexualista (mimochodem: polština tak běžně gaye nazývá), potřebuje opravníky myriád oslovin, jak v jiném článku napsala ČESKÁ POZICE.

Celý článek na webu ČESKÁ POZICE,

3 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
13. srpna 2011 v 23:05  

Miloš Zeman : " poloviční fašista", je třeba změnit dějiny.
Možná se octnu v hledáčku BIS, že kritizuji " tzv. demokracii" Ignorant

Anonymní řekl(a)...
14. srpna 2011 v 19:26  

Bátora, to je odvádění pozornosti od společenských problémů - nezaměstnanosti, zdražování,...

Luděk Blaha řekl(a)...
14. srpna 2011 v 23:25  

Kromě výrazu "rasista" by bylo nanejvýš vhodné zavést a používat i výraz "etnista".
Tím je pak ten každý, který, kudy chodí, tvrtí, a živobytí si na tom zakládá, že je třeba udělat pro mladé Romy komunitní centrum, aby nám vesměs nevlčeli. Aby to mělo nádech jisté sofistikovanosti, nazývá je pro sichr sociálně nepřizpůsobivými spoluobčany, čímž každého, kdo jen trochu vypadá jako cikán, překátruje, do jednoho pytle hodí a pro evropské peníze kvačí.

p.s. Po vygůglování slova "komunitní", na mne z wikipedie vypadlo pojenání o skupinovém kompostování směsného odpadu, co mi příjde snad až signifikantní.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.