MŠMT: Reakce na zprávu TOP 09

sobota 13. srpna 2011 ·

Ministr Josef Dobeš se ohrazuje proti obsahu zprávy, kterou dnes vydala TOP 09, s tím, že v úterý 9. srpna předložil poslancům školského výboru vedeným Annou Putnovou nový model financování regionálního školství, jenž představuje lepší využití finančních prostředků ze státního rozpočtu a ukazuje efektivnější způsob financování škol.




Ministr školství odmítá dezinformace TOP 09 o manipulaci s veřejným míněním, stejně jako útoky na MŠMT v souvislosti s poskytnutím podpory na zajištění „Velké ceny Brno“ s tím, že tato akce byla v minulosti vždy podporována ze státního rozpočtu a v případě, že by ministerstvo školství neposkytlo prostředky na tzv. „zalistovací poplatek“, nemohla by se tato významná sportovní akce letos v Brně uskutečnit. „Je nepochopitelné, že si poslanci TOP 09 nedokážou spočítat přínos, který „Velká cena Brno“ přináší, a to nejen v oblasti sportovní, ale především ekonomické. Stejně tak nepochopitelná je angažovanost poslankyně Jihomoravského kraje Anny Putnové v kampani proti této akci,“ dodává ministr Dobeš.

K výhradě na předražený projekt státních maturit ministr Dobeš uvádí, že hned při svém nástupu nechal zpracovat audit celého projektu. Výsledky zveřejnil a předal Útvaru pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Zároveň inicioval schůzku se všemi dodavateli, kde dojednal snížení nákladů na zajištění státních maturit o 10% a celkově tak ušetřil 62 mil. korun. V době, kdy se projednávaly státní maturity ve vládě (19. srpna 2010), všichni ministři TOP 09 podpořili tento projekt ve stávající podobě. Účelovost a politizace státních maturit sluší politikům TOP 09 ze všeho nejméně.

Je třeba upozornit, že v roce 2011 snížilo MŠMT počet úředníků o 18%, ačkoli požadavek na snížení byl pouze 10%. V roce 2012 chystá ministr Dobeš ještě dramatičtější omezení byrokracie a hodlá snížit počet úředníků na ministerstvu a v organizacích ministerstvem přímo řízených o 23%.

V minulosti bylo všeobecně známo, že kromě Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy existuje ještě 19 organizací přímo řízených ministerstvem (OPŘO). Byrokratický moloch v podobě OPŘO značně zatěžoval školy různými požadavky. „ MŠMT, které letos přistoupilo k rušení a slučování těchto OPŘO, tak výrazně snížilo administrativní zátěž, jež byla na školy kladená,“ vysvětluje ministr a dodává: „I když si předchozí ministři školství uvědomovali přebujelost organizací přímo řízených ministerstvem, nikdo z nich se neodvážil tento systém zrušit.“

MŠMT nemůže souhlasit ani s tvrzením, že nedochází k čerpání prostředků z Evropských fondů. „Je opovážlivé a nemístné tvrdit, že Evropské fondy nejsou jedním z koaličních partnerů čerpány, když všichni víme, že ke zpoždění čerpání prostředků z Evropských fondů došlo za Jana Vituly (TOP 09), který měl dříve na MŠMT v gesci tuto oblast. Za jeho působení se nevyčerpalo ani 1% evropských prostředků. Teprve odvoláním tohoto úředníka jsme se dostali do reálného stavu, kdy víme, že vyčerpáme všechny prostředky,“ říká ministr Josef Dobeš.

Závěrem ministr školství uvádí: „Není mi příjemné polemizovat s koaličním partnerem prostřednictvím médií. Já tuto diskuzi nezačal, jsem však nucen vyvrátit nepravdivá tvrzení.“


8 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
13. srpna 2011 v 23:07  

jo-jo, v globále dostane regionální školství méně. Paráda !!!

Anonymní řekl(a)...
13. srpna 2011 v 23:15  

VV nemají ve vládě co pohledávat !

Anonymní řekl(a)...
13. srpna 2011 v 23:31  

"Ministr Josef Dobeš se ohrazuje proti obsahu zprávy, kterou dnes vydala TOP 09, s tím, že v úterý 9. srpna předložil poslancům školského výboru vedeným Annou Putnovou nový model financování regionálního školství, jenž představuje lepší využití finančních prostředků ze státního rozpočtu a ukazuje efektivnější způsob financování škol."

Je někde k dispozici text tohoto modelu?

Anonymní řekl(a)...
14. srpna 2011 v 12:44  

„ MŠMT, které letos přistoupilo k rušení a slučování těchto OPŘO, tak výrazně snížilo administrativní zátěž, jež byla na školy kladená,“
„I když si předchozí ministři školství uvědomovali přebujelost organizací přímo řízených ministerstvem, nikdo z nich se neodvážil tento systém zrušit.“

Administrativní zátěž kladená na školy se dostala do situace Ad absurdum, ale když se nikdo zdola neozývá, tak co! Ředitelé jsou s tím zřejmě spokojení.

Anonymní řekl(a)...
14. srpna 2011 v 13:08  

Jenom by mě zajímalo, kolik byrokracie pocházelo z iniciativy oněch OPŘO a kolik toho bylo na příkaz "vedení".

Anonymní řekl(a)...
14. srpna 2011 v 17:29  

Administrativa se za poslední rok vůbec nezmenšila, právě naopak - např. v novými maturitami.

Anonymní řekl(a)...
16. srpna 2011 v 14:52  

Ředitelům je fuk, kolik tabulek musí škola vyplnit, stejně to dělají podřízení. Tak proč by se bouřili? A zkuste s tím ředitele poslat do háje...

Anonymní řekl(a)...
17. srpna 2011 v 8:01  

Ředitelům je fuk, kolik tabulek musí škola vyplnit
Tupým ředitelům snad. Normálním ředitelům nikoli.

A zkuste s tím ředitele poslat do háje.
A napadlo vás, co by se stalo, kdyby ředitel poslal "tabulky" do háje? Patrně byste hned příští měsíc nedostal(a) výplatu.
Proč vyčítáte řediteli, že se nebouří, když vy se také nebouříte?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.