Jana Drastichová: Mnohé školy nejsou ještě připraveny na zavedení třetí povinné části maturity

středa 31. srpna 2011 ·

Projev na 22. schůzi Poslanecké sněmovny dne 30. 8. 2011.

Vážená paní předsedající, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych vám představila návrh novely školského zákona, jehož účelem je odložit zavedení povinné třetí zkoušky ve společné části maturity.

Definitivní model maturitní zkoušky stanovený novelou školského zákona z roku 2008 počítá ve společné části s povinnými zkouškami ze třech zkušebních předmětů: z českého jazyka a literatury, z cizího jazyka a z třetího předmětu, který lze volit z matematiky, občanského a společenskovědního základu a informatiky.

Zavedení třetí povinné zkoušky bylo odloženo až na rok 2012 a zároveň se umožnilo, aby si žáci jako druhý zkušební předmět zvolili buď cizí jazyk nebo matematiku. V současnosti jsou tato přechodná ustanovení součástí § 185 školského zákona jako odst. 9 a 26.

Zavedení třetí povinné zkoušky je tedy spojeno s bezvýjimečným stanovením cizího jazyka jako druhé povinné zkoušky (nebude možné ho nahradit matematikou).

V řadě středních škol se podle dřívější úpravy povinná zkouška z cizího jazyka nekonala a i letos žáci těchto škol využívali možnosti nahradit cizí jazyk matematikou. Tyto školy nejsou připraveny na zavedení třetí povinné zkoušky a hlavně na povinnou zkoušku z cizího jazyka již v roce 2012.

Kromě toho je důvodem odložení třetí povinné zkoušky také potřeba soustředit pozornost na stabilizaci zkoušek, které byly letos poprvé realizovány. Je vhodné ponechat maturitní zkoušku ještě alespoň dva roky v dosavadním rozsahu povinných předmětů společné části a nezatěžovat školský terén dalším rozšiřováním "státní" maturity.

Proto se navrhuje novela § 185 odst. 9 a 26 školského zákona, která odloží zavedení třetí povinné zkoušky do praxe na školní rok 2013/2014. Také se až do školního roku 2012/2013 zachová možnost nahrazení zkoušky z cizího jazyka zkouškou z matematiky. Třetí povinnou zkoušku by tak skládali žáci, kteří mají řádně ukončit střední vzdělávání ve školním roce 2013/2014 a dále žáci, kteří měli řádně ukončit vzdělávání ve školním roce 2011/2012 nebo 2012/2013, pokud v roce 2014 konají maturitní zkoušku poprvé.

Účelem novely sice není dosažení úspor ve veřejných rozpočtech, přesto však jejím vedlejším důsledkem bude také dvouletý odklad nárůstu finanční náročnosti maturity. Roční náklady na třetí povinnou zkoušku lze vyčíslit přibližně částkou 30 mil. Kč. Podstatnou část těchto nákladů tvoří náklady na zajištění hodnotitelů zkoušek z cizího jazyka.

Ráda bych na tomto místě zdůraznila naléhavost přijetí navrhované novely také z časového hlediska. Podle současné úpravy připadá zavedení třetí povinné zkoušky se všemi souvisejícími důsledky již na školní rok 2011/2012. Pokud má být třetí zkouška odložena, o čemž jsme já i spolupředkladatelky přesvědčeny, je nutné, aby předkládaný návrh zákona nabyl účinnosti ještě před termínem podávání přihlášek k maturitní zkoušce ve školním roce 2011/2012.

Termín podávání přihlášek je stanoven vyhláškou MŠMT na 15. listopadu 2011, přičemž jeho odložení není z technologického hlediska možné. Do 15. listopadu 2011 musí být zřejmé, ke kolika předmětům se žák musí k maturitní zkoušce přihlásit. Proto je nezbytné, aby legislativní proces proběhl co nejrychleji, a proto se též navrhuje účinnost zákona již dnem jeho vyhlášení.

Zároveň vás, kolegyně a kolegové, z výše uvedených důvodů žádám o zkrácení lhůt mezi druhým a třetím čtením na 48 hodin. Děkuji vám za pozornost.


2 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
31. srpna 2011 v 11:08  

ale ne, paní poslankyně. školy jsou připraveny na všechno. To ty třetí zkoušky nejsou připraveny.

Anonymní řekl(a)...
31. srpna 2011 v 13:15  

Údělem poslanců je lhát: CERMAT například přípravu Informatiky díky Dobešovu zákazu výběrových řízení vloni v létě nestihl.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.