EDUin: Studenti se rozhodli podat žalobu na státní maturitu

pondělí 29. srpna 2011 ·

Sedm studentů se rozhodlo stěžovat si správní žalobou na porušení školského zákona při jarním kole státních maturit.



Vzhledem k tomu, že ministr školství Josef Dobeš a ředitel Cermat Pavel Zelený nezahájili slíbenou debatu o kvalitě prvního ročníku státní maturity a nutných úpravách maturitního modelu, hodlají se studenti domáhat změn prostřednictvím správních žalob. První z nich by měla být podána už během tohoto týdne.

Podle předběžných informací renomované pražské advokátní kanceláře, která studenty zastupuje, by mělo jít o sedm žalob, které budou podávat jak ti studenti, kteří u maturity neuspěli a jsou toho názoru, že je poškodily nejednoznačné úlohy v didaktických testech, tak studenti, kteří maturitu složili úspěšně, ale soudí, že ministerstvo porušilo zákon například snahou utajovat zadání maturitních testů. Hlavní výhrady studentů jsou tyto:

  • Ministerstvo školství nezveřejnilo včas zadání maturitních testů tak, aby umožnilo studentům podat včas kvalifikovanou a vyargumentovanou stížnost na průběh a výsledky maturit (Žádost o přezkoumání) a porušilo tak zákon (§ 82, odst. 4 školského zákona).
  • Ministerstvo školství se nevypořádalo s argumenty uvedenými v žádostech o přezkoumání a vydalo několika stovkám studentů rozhodnutí ve zjevném rozporu se skutečností, že všechny doposud zveřejněné recenze nejdiskutovanějšího didaktického testu (český jazyk – základní úroveň) konstatovaly, že test obsahuje nejednoznačné a chybné úlohy.
  • Ministerstvo školství porušilo princip rovnosti, když ve velmi podobném případě (didaktický test z fyziky) uznalo chybnost úlohy a přepočítalo maturitní výsledky chybou postižených studentů.

Dana Večerková, mluvčí iniciativy Maturantiproti.cz a jedna z maturantek podávajících žalobu, řekla: „Přes více než čtrnáct tisíc podpisů pod otevřeným dopisem upozorňujícím na nízkou kvalitu státních maturit (jara 2011) a vyjádření odborníků, odmítl ministr školství Josef Dobeš vzít tyto námitky v úvahu. Proto jsme se rozhodli napadnout sporné body letošní státní maturity u soudu. Jsme přesvědčeni, že přinejmenším pozdní zveřejnění testových zadání je porušením zákona a fakt, že se ministerstvo nevypořádalo s odbornými námitkami proti kvalitě didaktických testů a odmítlo stovky stížností jako nedůvodné, porušením základních ústavních principů.“

2 komentářů:

Simona CARCY řekl(a)...
29. srpna 2011 v 18:34  

Aktivity slecny Vecerkove jsou pozoruhodne, zda se, ze studium na stredni skole pro ni bylo jen vedlejsim produktem v jeji neutuchajici snaze o obrodu statnich maturit. Nastesti se podarilo presvedcit bulvar, aby nezverejnil spolecne snimky Vecerkove jako asistentky doktora Bartaka, ani snimky ze spolecne vecere s vedoucimi pracovniky Scijo. Byla by skoda zlomit mlady kvet v rozpuku sil.

Anonymní řekl(a)...
29. srpna 2011 v 22:34  

29. srpna 2011 18:34
Parabellum - plácáte tady blbiny, didaktický test z ČJ byl hodně nepovedený ! Dodnes nelze zjistit, který "génius" ho vytvořil, protože se skrývá jako partyzán v lese.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.