Přečtěte si: České děti neumějí mluvit anglicky, škola nepomůže

neděle 3. července 2011 ·

Děti na základních školách mají problémy s angličtinou, a to jak v gramatice, tak i v konverzaci. Lektoři z jazykových škol to zjistili v rámci projektu Angličtina aktivně, v rámci kterého testovali žáky šestých a sedmých ve třech krajích. Angličtina je přitom považována za základní učivo, stejně jako čeština nebo matematika a učí ji na 95 procent škol. Problém je však v kvalifikaci pedagogů i přílišném ostychu dětí.

Z článku six na ČT24.cz vybíráme:

Slovíčka i gramatiku, tedy teorii, se děti většinou naučí, jenže když mají mluvit, stydí se a zadrhávají. Jen málokterý žák je schopný se plynně domluvit. Testování ukázalo, že psaní zvládne 41 procent dětí a konverzaci jen 29 procent z nich. Ministerstvo ujišťuje, že o letitém problému ví a chce je napravit. "Je tam problém třeba i z hlediska zákona o kvalifikaci pedagogických pracovníků, jeho změna se nyní projednává ve sněmovně," uvedl náměstek ministra školství Ladislav Neměc.

8 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
3. července 2011 v 22:52  

Jeste zajimavejsi je, ze deti/zaci maji problem domluvit se cesky, napsat jasnou odpoved na jasnou otazku nebo i jen ustne vetu "vypustit".

Tezko pak ocekavat, ze v cizim jazyce to bude lepsi. A az se budou ucit jeste druhy cizi jazyk, to bude teprve udivenych "odborniku", badajicich nad tim, proc ze to tem deckam sakra nejde...

PN

Anonymní řekl(a)...
4. července 2011 v 1:11  

Při počtu dvaceti žáků ve skupině má každý šanci za celou hodinu promluvit maximálně dvě minuty. Nedabovat filmy je jedno z řešení.

Anonymní řekl(a)...
4. července 2011 v 10:39  

Anglické děti neumějí česky. Řešení: všechny filmy promítané v Anglii dabovat česky. Alespoň si naši herci přivydělají.
Cizí jazyk se může každý naučit sám, k tomu nepotřebuje školu. Podívejte se např. na hokejisty. Ti, kteří hrají v zahraničí, se bez problémů naučili cizí jazyk, i když je od 5 let mlátí spoluhráči hokejkou do hlavy.

Ivana řekl(a)...
4. července 2011 v 19:17  

Učím AJ na základní škole přes 20 let, jsem aprobovaná, dělám mezinárodní projekty. Vyvézt 40 dětí do zahraničí během 4 let bylo možné díky projektům EU, ale s nimi už končím kvůli únavě a vyčerpání. Když dáte dětem DÚ, je to špatně, protože je přetěžujete. Slovíčka se neučí, protože toho mají hodně. :) Skupiny se dělí od 24 žáků, takže během hodiny promluví cca jednou, mnozí se nesnaží ani o to. Individuální přístup v počtu 24 dětí s několika integrovanými ve skupině navíc je sci-fi vize. Sisyfos v porovnání s takovou prací měl brnkačku. Od září začínám učit na snížený úvazek, protože tohle je o zdraví.Žáci, kteří jdou na kvalitní střední školy, si známky udrží, což je pro mě měřítkem srovnání. Na učilištích mají ti, kteří u mě propadali, kupodivu jedničky. Po čtvrtstoletí v českém základním školství si připadám jako Alenka v říši divů.

Anonymní řekl(a)...
5. července 2011 v 11:51  

Maxisouhlas s Ivanou! Sama mám praxi 12 let výuky aj na ZŠ a už toho mám dost! Konečně by se měla přestat masírovat veřejnost a objektivně anylyzovat, kdo a co za to může...V současných podmínkách od českého státního školství znalost jazyka nečekej, i kdyby učitel/ka byl Robocop i Superman v jednom. Ono hodit to na učitele je tak snadné! Ale hledat způsob, kde vzít peníze na rozdělení dětí do menších skupin, na knížky, materiály a kopie, jak vysvětlit rodičům, že učitelka nemá místo křídy a tabule norimberský trichtýř a jejich miláčci musí v hodinách dávat pozor a i doma něco dělat...to je kumšt!Kolik dětí má přístup, že učitelka s nějakou prací do jazyka mu může políbit víteco! Učím srdcem i mozkem a s vlastním masochismem končím. Kdo tam ale za stále zhoršujících se podmínek zůstane, toť otázka. Stará škola kantorů, pro které bylo hlavní učit a děti, pomalu a jistě vymírá. A ti co přicházejí se jim často jen smějí. Mluvím z vlastní zkušenosti, kdy nová ředitelka vyhnala polovinu sboru a pomalu a jistě si tam dosazuje lidi "na úrovni".

Anonymní řekl(a)...
6. července 2011 v 18:43  

Ve skupině 20 - 24 žáků moc cizího jazyka nenaučíte. MŠMT chce za málo peněz hodně muziky. Že prý za to mohou nekvalifikovaní učitelé. Nesmysl. Když stát neplatí, nemůže čekat lepší výsledek. Změna zákona o pedagogických zaměstnancích nic neřeší, dokud výuka cizího jazyka nebude podložena přísunem financí.

Anonymní řekl(a)...
6. července 2011 v 19:37  

Finance jsou nutné, ale taky nejsou vše. U nás na základní škole zaměstnali rodilé mluvčí - plat měli, o jakém se nám nezdá a ve skupinách bylo po 8 dětech. Oba v pololetí utekli, prý zbytečná práce, když děti nemají zájem. Těch pár, co ho mělo, k nim chodí soukromě.

Děti se nejsou ochotné učit v žádném předmětu, ale česky to nakonec okecají. V cizím jazyku ne.

Anonymní řekl(a)...
7. července 2011 v 0:18  

Odbornik na skolstvi by ovsem rekl, ze rodili mluvci nedokazali zaky zaujmout...

PN

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.