Přečtěte si: Po maturitě (té státní)

středa 15. června 2011 ·

Je červnové odpoledne, slunce pálí, jak se dočítám, nejvíce v tomto období za posledních osm let. Sedím pod slunečníkem v restauraci, kde jsem se cestou z práce zastavil na něco k pití, a u stolu za mými zády je živo. Skupina pražských gymnazistů si užívá volna po zkoušce dospělosti. V jejich věku se nemluví potichu, a tak jsem chtě nechtě uprostřed rozhovoru.

Z článku Lea Pavláta na webu Rádia Česko vybíráme:

„Tohle mě fakt neničí,“ slyším další hlas. „Co mě ale štve, že tahle maturita, tahle zkouška, vlastně nic neměří a ničemu nepomůže. Dobrý, máme maturitu, vyšší úroveň. No a co? Na učňáku udělaj nižší a to radši nepátrám, jak ta asi vypadá, a seš na tom stejně. Dostaneš se se svou těžší maturitou třeba rovnou v Praze na práva? Tam chtěj Scio testy a proti těm je tahle maturita, i kdybys měl vyznamenání, dětská hra. A vůbec. Kdo chtěl, pomohl si ve škole při písemce iphonem. Při Sciu ale opravdu hlídaj.“

9 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
15. června 2011 v 21:08  

Ano, pekne svedectvi toho, ze ucitele nezvladaji svou roli (zadavatelu, hodnotitelu, komisaru, cokoli si vzpomenete) a tim zasadnim zpusobem poskozuji vysledek statni maturity. Ne nadarmo se rika, ze kdo neco umi, ten to dela a kdo to neumi, ten to uci.....

poste.restante řekl(a)...
15. června 2011 v 21:16  

...a kdo neumí ani učit, ten o tom jen pindá.

Anonymní řekl(a)...
15. června 2011 v 21:55  

Viděl jsem doktora a jeho pacienta, který kouřil. Ti doktoři prostě nezvládají svou práci. Ne nadarmo se říká, že doktoři jsou naši spolužáci z gymplu, kterým nešla matika.

Anonymní řekl(a)...
15. června 2011 v 23:32  

"ze ucitele nezvladaji svou roli" - TEN TEXT ZNÁM - že by Carcy ?

Anonymní řekl(a)...
16. června 2011 v 9:31  

Jo jo, říkali to studenti, tak je to pravda. Říkali to v televizi, tak je to taky pravda. A vida - i ředitel Židovského muzea v Praze "zblbnul". Ono je ale jistě jednodušší napsat dojmologický blábol než si ověřit fakta u příslušné instituce.
A jestli někdo nepovažuje za zvěrstvo stav, kdy platilo "třeba tři hrubý chyby a konec.“, tak je vůl.

Charlie řekl(a)...
16. června 2011 v 10:00  

Pokud si vzpomínám na svá studentská léta, tak v diktátech z Čj platilo za každou hrubou chybu jeden stupeň dolů, tj. za 3 chyby byla 4. Na maturitní písemnou kompozici si již tak nevzpomínám, asi kvůli tomu, že byla bez chyby, a pak jsem se s tímto hodnocením setkal na závěr VŠ, kde spolužák za 3 hrubé chyby ve 100stránkové práci dostal také sníženou známku (PF).
Nojo, to byly časy, kdy člověk nemusel číst perly jako: fylozofie, higyena, víjímka, pevný dysk, operační sistém, hardvér, antivyr atd. Ale co, předprázdninové rozptýlení také neuškodí.

Anonymní řekl(a)...
16. června 2011 v 12:42  

Ano, v dobách dřevních jistě mohlo platit, že za 3 chyby v DIKTÁTU byla čtverka. Ale i tak hnidopišství učitelů snižujících kvůli pár chybám známku ze slohu nebylo v pořádku - obzvlášť, když mnozí z nich gramatiku takřka neučili a věnovali se hlavně literatuře.
Dnes je situace nepříjemná v tom, že vlivem nečtenářství klesají i znalosti normativní gramatiky; stovnání s minulem však kulhá - my se nemuseli prodírat informatikou, naddimenzovanou biologií, chemií atd. atd.

Charlie řekl(a)...
16. června 2011 v 13:44  

Maturoval jsem v roce 1989, polovina ústní zkoušky byla z gramatiky, polovina z literatury, před tím šestihodinový sloh na téma vyhlášené rozhlasem. VŠ jsem absolvoval v polovině 90. let, to snad není tak dlouho. Pokud vím, hodinová dotace se příliš nezměnila, na gymnáziu myslím o 1 hodinu, je ale možné, že se změnila struktura předmětů, dnešní gamnazisté jistě nemusí mít maturitní předmět Zemědělství a ovocnářství, popř. Národohospodářství :)

Luděk Blaha řekl(a)...
16. června 2011 v 15:06  

my se nemuseli prodírat informatikou

Snad proklikávat internetem v každém ročníku průměrné střední školy podle rvp průměrně hodinu týdně.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.