Přečtěte si: Dopis učitelům

středa 15. června 2011 ·

Vážené učitelky, profesorky, ředitelky, vážení učitelé, profesoři, ředitelé, je na čase přestat mlčet! Naše postavení v české společnosti je tristní. Platy pedagogů jsou i po jejich zvýšení naprosto nedostačující. S nedostačujícím platem jde ruku v ruce také nízká společenská prestiž, která se rok od roku snižuje právě proto, že jejím určujícím měřítkem se stále více stává příjem a majetek, veškeré ostatní hodnoty jsou zatlačovány do pozadí jako bezvýznamné.

Z dopisu Františka Ptáka v Britských listech vybíráme:

Učitelé jsou terčem posměchu. Tento posměch je zaměřen na jejich sociální situaci, na jejich postupně ubývající autoritu, na jejich omezené pole působnosti ve vztahu k žákům. V nejextrémnějších případech jsme dokonce svědky vulgárních a fyzických útoků vůči kantorům, někdy i systematické šikany ze strany studentů, kteří si své jednání dokonce natáčejí na mobilní telefony a hrdě se jím chlubí na sociálních sítích. K takovémuto společenskému prostředí je stávající výše platu pedagogů naprosto neadekvátní. Uvědomme si, že hrubý příjem 20 000 korun měsíčně se směšnou možností platového růstu v rámci získávané praxe v řádech stokorun nás řadí na úroveň Estonska, Maďarska a Polska.

2 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
16. června 2011 v 0:44  

A co tím chtěl autor říct? Pokud bude autor psát takové články, nebudu se divit, když budeme svědky vulgárních a fyzických útoků vůči kantorům.

Anonymní řekl(a)...
16. června 2011 v 22:24  

Pane kolego, vyšší plat nikomu respekt a prestiž nezajistí. To buď vyzařujete a okolí Vám to zrcadlí, a nebo ne. Dokonce se to nedá ani naučit ve škole. Myslím, že to je jeden z důvodů špatné úrovně školství - že učit na základky už se nechodí z "lásky k učení", ale z nouze. A to myslím doslova; nepište, že bychom museli dostávat vyšší plat. Vidím to opačně: více nadšení znamená více sebevědomí, to pak přináší společenské uznání, ba dokonce i prestiž a s ní, ruku v ruce, přicházejí peníze. A krom toho, vždycky se najde dost ještě potřebnějších...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.