MŠMT podporuje programy zaměřené na volný čas dětí a mládeže

sobota 4. června 2011 ·

Ministr Josef Dobeš informoval o podpoře, kterou MŠMT poskytuje na financování volnočasových aktivit dětí a mládeže a o významu dobrovolné práce pro společnost.



V dobrovolnictví jde o to, pomáhat druhým bez nároku na finanční nebo jinou materiální odměnu. Činnost dobrovolníků je přínosem nejen pro společnost, ale i pro samotné dobrovolníky, kteří  tak  získají řadu dovedností, jež se jim hodí v dalším životě,“ řekl ministr.


Rok 2011 byl v Evropské unii vyhlášen Evropským rokem dobrovolnictví. Jeho koordinace byla v České republice svěřena do gesce MŠMT, které zapojilo do jeho realizace celou síť zainteresovaných subjektů napříč státní správou i neziskovým sektorem. V rámci Evropského roku dobrovolnictví chce MŠMT zlepšit povědomí o významu dobrovolnictví a o tom, že tyto aktivity mají nejen morální, ale i materiální přínos pro celou společnost. „Chceme docílit toho, aby dobrovolnictví bylo ze strany veřejných institucí i zaměstnavatelů oceňováno a uznáváno,“ vysvětlil Josef Dobeš.


Největší skupinu dobrovolníků představují mladí lidé, kteří se ve svém volném čase věnují práci s dětmi. Dobrovolnická zkušenost má na osobnostní rozvoj mladých lidí velmi pozitivní vliv. Mladí dobrovolníci díky této činnosti zlepší své organizační dovednosti i komunikační schopnosti, získají řadu užitečných kontaktů, naučí se týmové práci. Jeden z projektů, který se zabývá podporou neformálního vzdělávání a jenž prohlubuje tyto klíčové kompetence, se jmenuje „Klíče pro život“.


Ministerstvo školství chce prostřednictvím tohoto projektu podpořit ty, kteří pracují s dětmi a mládeží a získávají mnoho důležitých, tzv. měkkých dovedností,“ uvedl náměstek ministra Jan Kocourek.
Na tiskové konferenci vystoupil také předseda České rady dětí a mládeže Aleš Sedláček, který informoval o financování volnočasových aktivit dětí a mládeže a představil ekonomickou analýzu této oblasti.


http://www.crdm.cz/download/dokumenty/Ekonomicka-analyza-CRDM-24-5-2011.pdf 

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.