Ministr Dobeš zveřejnil 10 nejlepších maturitních škol

čtvrtek 23. června 2011 ·

Žebříček 10 nejlepších gymnázií, 10 nejlepších středních odborných škol a tři nejúspěšnější gymnázia a SOŠ za každý kraj – to vše z hlediska maturitních výsledků – představil novinářům na tiskové konferenci ministr školství Josef Dobeš.



„První kolo státních maturit je za námi, proběhlo úspěšně bez zásadních chyb. Dostal jsem komplexní zpětnou vazbu od České školní inspekce, která monitorovala na školách průběh maturit, a nedošlo podle ní k žádnému závažnému pochybení,“ oznámil ministr na úvod.


 Do 25. června se mohou žáci hlásit do druhého kola maturit, které je opravné pro ty, kteří neuspěli, nebo řádné náhradní pro ty, kteří nebyli k maturitě připuštěni, nebo se jí z nejrůznějších důvodů nemohli zúčastnit v prvním kole. Druhé kolo proběhne od 1. do 14. září (ústní část na domovských školách maturantů) a od 15. září se na 240 spádových školách bude po dobu tří dnů konat písemná část. Výsledky se maturanti dozvědí 25. září.


TK 23. 6. 2011


Další důležité datum, které ministr oznámil, je středa 29. června – tento den budou zveřejněny všechny testy letošní maturity. Zároveň Josef Dobeš uvedl, že nechystá žádné personální změny ve vedení Cermatu.
„Co na maturitě vidím jako zásadní - chystáme historicky první zpětnou vazbu pro školy. Je to můj dárek pro učitele za to, jak maturitu zvládli. Dostanou komplexně zpracované výsledky, aby věděli, jak učí, co je výborné a kde je třeba přidat. Cermat teď na tom bude dva měsíce pracovat, školy materiál obdrží v září,“ slíbil ministr.


Po té, co ministr vyhlásil nejúspěšnější maturitní školy – žebříčkyZDE – doplnil jeho informace ředitel Cermatu Pavel Zelený zprávou, že nejlepší maturanty z českého jazyka máme v Královéhradeckém kraji, z matematiky na Vysočině a z cizích jazyků v Praze.


Náměstek pro regionální školství Ladislav Němec ujistil, že všechny připomínky pedagogů i asociací jsou analyzovány a 90 procent z nich bylo či bude zapracováno tak, aby maturitní zkoušky ve školním roce 2011/2012 byly jednodušší, rychlejší, méně stresové a méně administrativně náročné.
Ohledně podávání odvolání neúspěšných maturantů náměstek uvedl, že v současné chvíli obdrželo ministerstvo necelých 200 žádostí, které řeší úřad standardním způsobem.


„Česká školní inspekce sleduje přípravu a vývoj maturitní zkoušky od roku 2006 a k našemu smutku byla už dvakrát odložena. Tato zkouška má pro inspekční systém a všechny školy takřka historický význam - stane se základem nastavení systému evaluace a kvality do doby budoucí,“ prohlásila ústřední školní inspektorka Olga Hofmannová a dodala: „Inspekce bude vyžadovat od ředitelů neúspěšných škol informaci, jaká přijali opatření a budeme monitorovat, jak projednali celkové školní výsledky maturit se školskými radami a jejich zřizovateli.“

1 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
24. června 2011 v 1:01  

Kdysi dávno – v prenatálním období příprav státních maturit – jsem absolvoval s několika potentáty z ministerstva školství školení v holandském centru CITO, které se v Holandsku věnuje přípravě státních maturit pro jednotlivé typy středních škol.
Experti CITO nás varovali před jednotnou státní maturitou u všech středních škol a dokumentovali tenhle systémový omyl na ilustraci ze světa zvířat.
Na startovní čáře závodu s názvem jednotná maturitní zkouška stojí několik zvířat: pyšná antilopa, sebevědomý zajíc, otrávený slon a vyděšená želva. U startu postává holandský ministr školství se startovací pistolí a chystá se závody odstartovat.
Přesně takhle tragikomická situace se u nás po patnácti letech příprav naplnila.
V maturitních závodech vyhrála pyšná antilopa, druhý byl bez problémů sebevědomý zajíc, třetí doklusal otrávený slon a poslední se do cíle doplahočila vyděšená želva.
Tak významnou informaci za 480 milionů korun si české školství mohlo klidně ušetřit.
Nyní vyrazí na atletickou dráhu inspekční chrti a budou zkoumat, proč slon byl třetí a želva poslední. Sepíší o tom velechytrý raport, který pan ministr školství zase zveřejní, aby byl vidět.
A po inspekčních chrtech na dráhu vyrazí krajští subalterní experti na školství a političtí borci různých stran a pidistran a budou místní antilopy chválit a plácat je krku. Stejně tak ale budou připravovat recepty na želví polévku z místních středních škol a středních odborných učilišť, jejichž žáci ve státní maturitě neuspěli. Vlastně nikdy jim nedojde, že tenhle byl neférový už při jeho startu. Stejně jako panu ministrovi školství, který tuhle promopro akci vnímá jako jeden velký osobní PR projekt.
Že zveřejnění žebříčku úspěšných a neúspěšných škol rozpoutá nejen někde místní bujaré oslavy, ale i mnohé buzerace a rušení či slučování středních škol, to ministrovi stejně nikdy nedojde.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.