Martin Rychlík: Dobešova maturita: Jednička s hvězdičkou, nebo tak trochu propadák?

pondělí 13. června 2011 ·

Je nejen politickou otázkou, kde leží hranice úspěchu a neúspěchu státních maturit. Výsledek již brzy „oznámkuje“ premiér Petr Nečas.

Státní maturity finišují. A ministra školství Josefa Dobeše (VV), který s nimi několikrát spojil svůj politický osud, čeká bilancování, za nějž mu jeho šéf – premiér Petr Nečas (ODS) – vystaví nejspíše „maturitní vysvědčení“. Bude to s ním podobně jako s vlastním projektem státních maturitních zkoušek: nepůjde výhradně o zhodnocení dovedností maturanta, ale spíše o započítání všech možných technikálií a výkladů, které patří k vládní krizi.

Co maturitám, které vyšly odhadem na 680 milionů korun a připravovaly se čtrnáct let, předseda vlády říká? Není jimi příliš nadšen. „Dodnes nejsem přesvědčen, že je správná ta státní maturita, která teď měla premiéru... Například se ukazuje, že ústní část státní maturity v sobě nese obrovský subjektivní faktor. Nebo že je to byznys hlavně pro papírnictví a dodavatele tonerů. Je neskutečné, že ačkoliv jsme už jedenáct let v 21. století, se všechno děje na papírech a pak se ty papíry sváží do centrály. Je to Rakousko-Uhersko, akorát že ty papíry nevozíme bryčkami, ale dodávkami,“ řekl sobotním LN Nečas.

Rozklíčovat, nakolik je za průběh maturit odpovědné současné ministerstvo a nakolik ministři předchozí, není úkol jen pro novináře, ale i odborníky. Dosud není jasné, kde byla nastavena pomyslná laťka úspěšnosti. Bude „úspěch“ poměřován tím, že neutekly všechny testy před písemkami? Nebo snad vysokým procentem těch, kteří propadnou? Anebo jich mělo propadnout málo? Je úspěchem fakt, že si těžší variantu zvolila pouhá čtyři procenta mladých Čechů? Lze za dobrý počin považovat jediný pád „hacknutého“ serveru? Je průšvihem, když maturitám věřila z počátku pouhá jediná fakulta v ČR, která výsledků využije k přijímacím zkouškám na České vysoké učení technické v Praze?

Celý článek na webu ČESKÁ POZICE

2 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
13. června 2011 v 9:06  

Doufám, že Bobeš neustoupí ani o píď a bude stejně "geniální". Již dnes je pět minut po dvanácté. Ten pán měl být odejit mnohem dříve. Tak zpackaný paskvil jako byl didaktický test ČJ jsem nikdy neviděl.

Anonymní řekl(a)...
14. června 2011 v 13:03  

taky - palec dolů

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.