Dárek pro střední školy k novému školnímu roku: 1,5 miliardy z fondů EU na tzv. šablony

pátek 17. června 2011 ·

Po úspěšném programu „EU peníze školám“, který se orientuje na evropské dotace pro základní školy, připravilo Ministerstvo školství (MŠMT) podobnou akci i pro cca 1200 mimopražských středních škol (SŠ). Celkem 1,5 miliardy korun z evropských fondů tak pomůže zvýšit kvalitu českého středoškolského vzdělávání.



V rámci snahy o co nejjednodušší administrativu MŠMT opět využilo unikátního systému tzv. „šablon“, díky nimž je vyplňování žádostí o dotace pro školy snadnou záležitostí. Dnešním dnem je zveřejněn seznam šablon, na něž si budou moci SŠ žádat o dotace. Od 2. srpna pak bude středním školám umožněn přístup do elektronického systému, v němž se vyplňuje žádost o dotaci a v měsíci září se předpokládá start přijímání finálních žádostí. O peníze budou moci školy žádat do vyčerpání alokace nebo nejpozději do 30. června 2012.


 V programu „EU peníze středním školám“ je k dispozici celkově 1,5 miliardy korun.
„Ujišťuji, že máme připraveny dotace pro každou střední školu v této zemi. Finanční prostředky jsme spočítali tak, aby se dostalo na všechny. Nyní je řada na ředitelích škol a na jejich zřizovatelích, aby si o dotaci zažádali a tím pomohli zvýšit kvalitu českého středního vzdělávání,“ zdůraznil ministr školství Josef Dobeš.

Seznam šablon – tedy na co konkrétně lze žádat o dotace:


1. Čtenářská a informační gramotnost – např. jak správně pochopit a číst odborné texty, manuály, odborné výkresy, apod.
2. Cizí jazyky - nově pro střední školy možnost vést výuku různých předmětů v cizím jazyce
3. Využívání ICT
4. Matematika
5. Odborné kompetence - NOVÁ ŠABLONA určená na:
  • tvorbu moderních výukových materiálů (např. u přírodovědných oborů, fyziky, atd.) - snaha zvýšit přitažlivost vyučovaných předmětů pro studenty
  • podporu praktického vyučování – praxe studentů středních odborných škol
  • podporu odborných stáží učitelů ve firmách a soukromých podnicích
6. finanční gramotnost
7. inkluzívní vzdělávání - peníze určené na asistenty k postiženým dětem, na školní psychology, atd.
8. Podpora pedagogických pracovníků – mentoring - možnost podpořit cíleně a individuálně učitele v jejich rozvoji za pomoci mentora přímo ve škole


„Evropské dotace se pro naše školství stávají zásadním zdrojem financí sloužícím k rozvoji inovací. Pozitivní ohlasy a hmatatelné výsledky, které přináší program EU peníze základním školám, se - doufejme – brzy ukáží i v rámci této výzvy pro střední školy,“ doplnil Jakub Hodinář, 1. náměstek ministra zodpovědný za evropské fondy.


Program „EU peníze středním školám“ je financován z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a je určen pouze pro mimopražské střední školy.
Pro jakékoliv dotazy bude možno využít bezplatnou tel. linku, zúčastnit se odborných seminářů, stáhnout si potřebné informace z webu MŠMT nebo se objednat na osobní konzultace.

Příloha:

EU PENÍZE SŠ.pptx

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.