CERMAT: Maturanti obdrží vysvědčení a protokoly o společné části maturity

pondělí 20. června 2011 ·

Desítky tisíc maturantů obdrží v pondělí výsledky maturitní zkoušky. Vedle tradičního maturitního vysvědčení dostanou letos poprvé také protokol o výsledcích společné části maturitní zkoušky.



Na konci minulého týdne CERMAT dokončil generování výsledků maturitní zkoušky pro všechny maturanty na jednotlivých školách. Školy měly tak dostatek času výsledky zkontrolovat a vysvědčení a protokoly maturantům vytisknout.

„Generování výsledků pro školy proběhlo podle plánu a bez technických potíží, dílčí problémy a nejasnosti jsme vyřešili operativně přímo se školami. Díky hladkému průběhu tak mohli na některých školách seznámit maturanty s výsledky už v pátek,“ uvedl ředitel CERMATu Pavel Zelený. Většina maturantů si přesto vyzvedne vysvědčení až v pondělí.

Žáci letos poprvé dostanou kromě vysvědčení také protokol o výsledcích společné části maturitní zkoušky. Obdrží ho všichni maturanti, kteří se přihlásili ke společné části maturity, bez ohledu na to, zda potom zkoušky konali či nekonali, uspěli u nich či neuspěli. U každé zkoušky je uveden celkový prospěch vyjádřený známkou, nebo výrokem omluven. Jako doplňující informace je u každé zkoušky i dílčí zkoušky uvedeno tzv. percentilové umístění žáka. Podrobný návod, jak číst maturitní protokol, si lze přečíst na stránkách www.novamaturita.cz v záložce Informace pro maturanty při předání maturitních vysvědčení a protokolů o výsledcích společné části. Protokol není dokladem o dosaženém stupni vzdělání, tím je maturitní vysvědčení.

Každý maturant má právo zkontrolovat, zda byl jeho výkon u maturity vyhodnocen správně. Právě k této kontrole poslouží protokol a také klíče správných odpovědí, které školy dostaly k dispozici v pátek. Záznamové archy testu i písemné práce a protokol o výsledcích ústní zkoušky jsou součástí maturitní dokumentace každého maturanta a jsou uloženy ve škole.

Pokud žák zjistí chybu v hodnocení didaktického testu, má právo podat žádost o přezkoumání výsledku Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy ČR do pěti dnů od obdržení výsledků. V případě ústní zkoušky a písemné práce pak žádost adresuje příslušnému krajskému úřadu a musí ji odeslat do osmi dnů od obdržení výsledků. Podrobný návod, jak v takovém případě postupovat včetně praktických rad, je k dispozici na stránkách www.novamaturita.cz v záložce Informace pro maturanty při předání maturitních vysvědčení a protokolů o výsledcích společné části.

Dnešním dnem také začíná přihlašování žáků k náhradní nebo opravné zkoušce v podzimním termínu. „Pokud maturant nějakou zkoušku nekonal nebo u nějaké zkoušky neuspěl a podá žádost o přezkoumání, tak by v žádném případě neměl čekat na výsledek přezkoumání. Přihlášku k opravné či náhradní maturitní zkoušce je třeba podat řediteli školy nejpozději do 25. června,“ upozornil ředitel Zelený. Podrobný návod, jak při přihlašování k podzimnímu maturitnímu termínu postupovat, je opět k dispozici na stránkách www.novamaturita.cz v záložce Informace pro maturanty při předání maturitních vysvědčení a protokolů o výsledcích společné části.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.