Miroslav Bocan, Jiří Zajíc: Kdo a v čem dnešní děti ovlivňuje

pondělí 16. května 2011 ·

Přinášíme vám šestý z dílčích výstupů výzkumu Hodnotové orientace dětí ve věku 6 až 15 let, který se uskutečnil v roce 2010 v rámci projektu Klíče pro život.

Každý z nás bývá téměř neustále, ať si to připustí nebo ne, pod vlivem někoho nebo něčeho. Něco (někdo) má na nás vliv veliký, vůči jinému jsme zas téměř imunní. Našim respondentům jsme položili následující otázku:

Řekni mi, kdo si myslíš, že tě nejvíce ovlivňuje, podle koho se řídíš… Na ukázku jsme vybrali šest situací:


Jak lze vidět, děti v oblékání nejvíce ovlivňují rodiče. Dáno je to pravděpodobně tím, že jsou to oni, kdo jim oblečení kupuje. Jako druhý nejčastěji zmíněný faktor, který je v oblékání ovlivňuje, byli  kamarádi.




Rodiče ale hrají důležitou roli i v tom, jaké věci si děti kupují, jaké mají názory nebo jak se chovají k ostatním:
 

 


Například v tom, jakou poslouchají hudbu hrají prim kamarádi a o tom, kdo vlastně jejich kamarádem bude, rozhodují především samotné děti.




K těmto grafům je nutný ještě vysvětlující dodatek: většinou podléháme více vlivům najednou, naše rozhodnutí a orientace se málokdy odvíjejí pouze na základě jediného faktoru. V otázce byli respondenti vyzváni, aby určili kdo je v dané situaci (způsobu chování) ovlivňuje nejvíce a oni mohli vybrat pouze jednu z nabízených možností (osob). Proto mají-li například učitelé nebo vedoucí oddílů málo procentních bodů, neznamená to však, že by děti neovlivňovali.     

A i v tomto textu je nutno poznamenat, že grafy znázorňují postoje všech respondentů dohromady, tedy dětí ve věku 6 - 15 let. Až je rozdělíme do věkových skupin (6 - 9, 10 - 12, 13 - 15 let) a použijeme další sociodemografické dělení tak, jak to připravujeme do naší podrobné analýzy a závěrečné zprávy, uvidíme výsledky v mnohem zajímavější perspektivě.

BOCAN, Miroslav. Kdo a v čem dnešní děti ovlivňuje. Metodický portál: Články [online]. 25. 04. 2011, [cit. 2011-05-08]. Dostupný z WWW: <http://clanky.rvp.cz/clanek/c/N/11959/KDO-A-V-CEM-DNESNI-DETI-OVLIVNUJE.html>. ISSN 1802-4785.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.