Bořivoj Brdička: 2D kódy ve výuce

pondělí 16. května 2011 ·

O rozšířené realitě (ang. Augmented Reality) psal Učitelský spomocník již několikrát. Jsou to typicky takové aplikace, které při splnění určitých podmínek vkládají přímo do obrazu sejmutého kamerou grafiku generovanou počítačem (viz Zapomeňte! vzkazuje Dede, Horizon Report 2010). Ta „pravá“ rozšířená realita bývá aktivována identifikací shody skutečného sejmutého obrazu s obrazem předpokládaným (uloženým jako vzor v paměti počítače), často doplněná kontrolou správné polohy prostřednictvím GPS. Existuje ale možnost, jak rozšířenou realitu v zjednodušené podobě celkem snadno vyzkoušet již v podmínkách současného vybavení škol.


Jde to pomocí tzv. 2D plošných čtvercových kódů vytvářejících obrazce, které lze v sejmutém obraze bez větších problémů identifikovat. Existují v několika různých verzích. Princip je u všech stejný. Jedná se o metodu umožňující do matice černých bodů na bílém pozadí zakódovat textovou informaci, která může být interpretována třeba jako odkaz na web nebo na objekt, který se má zobrazit na místě, kde je kód v obrazu umístěn. V zásadě je možno jako reakci na rozeznání kódu v sejmutém obraze spustit libovolnou předem definovanou akci.

2D kódy byly původně vyvinuty v polovině 90. let v Japonsku jako náhrada čárového kódu pro potřeby rychlé identifikace jednotlivých dílů ve výrobě aut. Dnes v této oblasti existuje celá řada patentů, ale některé verze jsou naštěstí volně dostupné. K nejpoužívanějším patří QR kódy (Quick Response Codes) a Semacode. Typicky v sobě skrývají odkaz na webovou adresu, ale ve spojení s mobilním telefonem umějí také zavolat na dané telefonní číslo, poslat SMS apod.

kody
2D kódování se postupně rozšířilo po celém světě. Jeho obliba stoupá hlavně proto, že je možno čtečku kódů snadno zabudovat i do aplikací běžících na mobilních zařízeních disponujících kamerou. A těch rychle přibývá (viz Svět vzdělávacích technologií na začátku roku 2011). Umějí ho, mimochodem, číst i některé chytré objekty, jako např. králík Nabaztag z Horizon Reportu 2009

Celý článek na spomocnik.rvp.cz.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.