Marcel Chládek: Dobeš mé obavy z fiaska státních maturit nevyvrátil

pondělí 4. dubna 2011 ·

Se zájmem jsem dnes sledoval tiskovou konferenci ministra školství Josefa Dobeše k informacím o personálních změnách a rovněž k o průběhu přípravy státní maturity.



Musím však říci, že ministr Dobeš ani pan Zelený ze společnosti Cermat mé obavy z naprostého fiaska administrativního a předraženého molochu s názvem státní maturita nevyvratili. Naopak. Ministr Dobeš na tiskové konferenci hovořil spíše o obecných postupech, nikoliv však o řešení problémů, které hrozí. Dokonce přiznal, že problémy s únikem tzv. ostrých testů, před čímž jsem mimo jiné také varoval, jsou reálné.

Jak jsem však informoval již minulý týden, ministr Dobeš by měl maturantům jasně říci, co bude následovat, pokud jím prosazená podoba projektu státní maturity zkrachuje. Budou studenti moci v případě problémů řádně nastoupit do prvního semestru vysoké školy? Budou moci případně nastoupit již od července do třeba předem dohodnutého zaměstnání, ve kterém však zaměstnavatel požaduje maturitní vysvědčení?

Co se týče ministrova nového poradce Ladislava Bátory, Josef Dobeš by měl jasně říci, co jej k jeho angažmá vedlo. Nechci zpochybňovat Bátorovu ekonomickou způsobilost, jeho angažmá na ministerstvu školství však považuji za mimořádně nešťastné, protože legalizovat tímto způsobem člověka, který v roce 2006 kandidoval za ultranacionalistickou a prorasistickou Národní stranu, může vyslat varovný signál nejen v rámci České republiky.

PhDr. Marcel Chládek, MBA
senátor Parlamentu ČR, místopředseda Výboru pro vzdělávání, vědu,
kulturu, lidská práva a petice Senátu PČR

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.