Počítačové neznalosti Čechů brzdí ekonomický rozvoj

úterý 5. dubna 2011 ·

Na cestě k digitální kvalifikaci pomůže více než 50 tisícům Čechů nová strategie Evropské komise.



Ekonomický  růst Evropy i jednotlivých států  výrazně brzdí nedostatek základních počítačových znalostí a dovedností jejich obyvatel. V Evropě je například 150 milionů lidí, kteří neumí pracovat s internetem. Jen přibližně třetina Čechů je plně digitálně kvalifikovaná a třetina má jen základní znalosti a dovednosti v oblasti práce s počítačem. Zvyšování digitální kvalifikace Evropanů v rámci strategie „Digitální program pro Evropu“ bylo i jedním z témat prvního dne čtrnáctého ročníku konference Internet ve státní správě a samosprávě (ISSS 2011). „Digitální program pro Evropu“ je totiž součástí nového strategického plánu Evropské komise s názvem „Evropa 2020“. Tuto strategii výrazně podporuje mezinárodní nezisková organizace ECDL Foundation, která předpokládá, že příležitost zvýšit svoji digitální kvalifikaci využije nejméně 50 000 Čechů.

V rámci konference ISSS 2011 se za účasti politiků a řady odborníků diskutovala digitální budoucnost. „Mladí lidé se umí skvěle pohybovat na sociálních sítích, ale mnozí z nich jsou v koncích, když mají vytvořit dobře vypadající strukturovaný textový dokument nebo porovnat několik čísel v tabulkovém kalkulátoru. Jen přibližně třetina Čechů je plně digitálně kvalifikovaná, tj. je schopná využívat počítač jako pracovní nástroj ve svém zaměstnání nebo podnikání. Další třetina má jen základní počítačové znalosti a dovednosti. Tato skutečnost negativně ovlivňuje jejich profesní růst a ve svém důsledku brzdí i rozvoj ekonomiky,“ říká Jiří Chábera, manažer ECDL-CZ, která je národní organizací mezinárodní nezisková organizace ECDL Foundation. Ta podpoří strategii Evropské komise tím, že pomůže vytvořit příležitost ke zvýšení digitální kvalifikace pro nejméně 5 000 000 obyvatel Evropy a současně pomůže snížit o 4 500 000 počet Evropanů, kteří neumí používat internet.

Naši budoucnost mají nyní v rukou čeští politici 

Úspěch nebo neúspěch implementace strategie „Digitální program pro Evropu“ v jednotlivých členských zemích výraznou měrou závisí na jejich politických představitelích. „V průběhu letošního roku mají členské země EU za úkol vybrat si v rámci strategického plánu směr, kterým se chtějí při realizaci této strategie ubírat a ECDL-CZ se snaží přispět k volbě správného rozhodnutí. Měli bychom bezezbytku využít záměr Evropské komise zvýšit šance na uplatnění zejména znevýhodněných skupin obyvatelstva. Je to v zájmu nás všech,“ upozorňuje Chábera.

Polovina Evropanů bude v roce 2015 nakupovat online. Počet pravidelných uživatelů internetu vzroste o 15 % a u znevýhodněných skupin o více než 20 %. To jsou některé z cílů „Digitálního programu pro Evropu“. „Pro dosažení těchto cílů je nezbytné, aby se nejprve zvýšila základní počítačová gramotnost obyvatelstva. Bez tohoto kroku nebudou vynakládané finanční prostředky využity smysluplně a nová strategie „Evropa 2020“ nebude mít v konečném důsledku očekávaný přínos,“ dodává Jiří Chábera.

Ministerstvo vnitra se vydalo správným směrem 

Zvyšování  digitální kvalifikace a počítačové gramotnosti je zvláště  důležité v efektivní státní správě. Velmi dobrým příkladem v ČR je Ministerstvo vnitra, kde se v letech 2010 až 2013 s využitím prostředků Evropského sociálního fondu proškolí a své dosažené znalosti otestuje několik tisíc zaměstnanců státní správy. „Jedním z cílů projektu je, aby minimálně 1 400 zaměstnanců získalo mezinárodně platný doklad počítačové gramotnosti ECDL Start,“ přibližuje Chábera.

4 komentářů:

Luděk Blaha řekl(a)...
5. dubna 2011 v 0:48  

Mladí lidé se umí skvěle pohybovat na sociálních sítích, ale mnozí z nich jsou v koncích, když mají vytvořit dobře vypadající strukturovaný textový dokument nebo porovnat několik čísel v tabulkovém kalkulátoru.

Ani jsem si nevšiml, že byl pan Chábera v některé mojí hodině na hospitaci.

Anonymní řekl(a)...
5. dubna 2011 v 7:47  

Co má co společného ECDL s počítačovou gramotností? ECDL je snad jenom o schopnosti klikat na M$ produkty a trefit se do správného políčka.
Miroslav Bečev

Anonymní řekl(a)...
13. dubna 2011 v 8:59  

Pánové, rád vám to vysvětlím, stačí se ozvat na info@ecdl.cz
Jiří Chábera

Anonymní řekl(a)...
14. dubna 2011 v 10:09  

Aha, takže šlo o PR.
Prosím, nešlo by reklamní část jasně oddělit od ostatních informací?
Správně se ECDL říká řidičák. Je to z praxe. Většina národa řidičák vlastní. Hodně lidí dokáže překodrcat přes město. Ale málo lidí řídí skutečně dobře a bezpečně. Na způsob jízdy nemá vlastnictví řidičáku ten nejmenší vliv. Jde jenom o papír vyžadovaný vrchností. Nic víc.
Miroslav Bečev

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.