EDUin: Novela školského zákona omezí možnost kontroly kvality státní maturity

pátek 29. dubna 2011 ·

EDUin nabízí novinářům vládní znění novely školského zákona s připomínkami k problematickým pasážím, které znesnadňují existenci zahraničních škol a omezují možnosti veřejné kontroly přípravy státní maturity.


Vláda při svém nedávném jednání o znění novely školského zákona změnila nejproblematičtější část textu, která by potenciálně umožňovala omezit autonomii škol a zavést znovu povinné vyučovací osnovy. Novela přesto stále obsahuje mnohá sporná místa.

Nejsledovanější část novely momentálně z ní takto: Při zpracování školního vzdělávacího programu pro základní vzdělávání může škola vycházet také z obsahu vybraných vzdělávacích oblastí, který stanoví ministerstvo a zveřejní jej způsobem umožňujícím dálkový přístup.

Komentář: Konečné znění je vlastně zbytečné a zavádějící, protože nevymezuje školám žádnou jasnou povinnost a i po jejím vypuštění by faktický stav věcí zůstal nezměněn. Ministerstvo doporučuje školám mnohé, co není uvedeno přímo v zákoně, není tedy jasné, proč toto „doporučení“ má zákon obsahovat. Slovo „může“ navíc lze při schvalování zákona velmi snadno změnit na „musí“. Tento fakt, v našem legislativním procesu nijak výjimečný, je třeba mít stále na paměti. A konečně, samotný pojem „obsah vybraných vzdělávacích oblastí“ je natolik vágní (viz jeho definice z dílny MŠMT v příloze pro editory), že jeho prostřednictvím může každý příští ministr školám „doporučit“, co se mu zlíbí. Takto neurčité znění považujeme za nepřijatelné v zákoně, který má naopak usilovat o přesnost vyjádření.

Za problematickou považujeme i pasáž zabývající se mezinárodními školami – viz žlutě označený text na straně 8 novely, kterou najdete v příloze této tiskové zprávy. Dokumentace, kterou nově požaduje stát po mezinárodních školách působících v České republice, jim velmi komplikují existenci. Podrobnější informace najdete ve starší tiskové zprávě ZDE.

Třetí velmi problematickou pasáží je text na straně patnáct (opět označen žlutě), na jehož základě může CERMAT zásadně omezit možnosti veřejnosti a médií kontrolovat kvalitu přípravy státní maturity. Což v současné situaci především znamená faktickou nemožnost zjistit příčiny její nekvalitní přípravy a vyskytujících se chyb. Tato část školského zákona fakticky vyjímá to, co „centrum“ určí, ze zákona o veřejném přístupu k informacím. Vzhledem k již dnes existujícím vážným pochybnostem o kvalitě již spuštěné státní maturity a neochotě současného vedení CERMAT podávat jakékoli přesnější a detailnější informace o způsobu její přípravy, je nepřijatelné, aby novela umožnila zákulisí projektu za stovky milionů utajovat před veřejností na základě pouhé libovůle vedení „centra“.

Tomáš Feřtek, tiskový mluvčí EDUin, řekl: "Zmíněné pasáže zákona považujeme za natolik problematické, že v této věci vyzveme poslance, aby v rámci projednávání ve výborech a v plénu Sněmovny ještě uvažovali o změně znění novely. Ve všech třech případech jde o části školského zákona, které mohou v budoucnosti poškodit kvalitu našeho vzdělávacího systému. Omezit jeho autonomii, přirozené propojení s kvalitními mezinárodními školami a možnost veřejnosti získávat informace o důležitých a nákladných vzdělávacích projektech.“


Novela ke stažení je k dispozici na wiki.ceskaskola.cz.


2 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
2. května 2011 v 11:47  

V novele se tedy §78 nezměnil? Kolik zkoušek bude tedy konat žák ve společné části příští rok? Na školní web jsme dali 3, ale ještě 5.4. se na nějaké on-line diskusi mluvilo o tom, že 3 zkoušky se budou zřejmě odkládat na rok 2014.

Anonymní řekl(a)...
2. května 2011 v 17:33  

Tak jsme 12 měsíců předem, tedy do 15.4., zveřejnili na školním webu "nabídku povinných a nepovinných zkoušek ...včetně formy,témat a termínů konání", abychom dnes zjistili, že ty termíny už nám v novele škrtli. Asi jsme zase moc pospíchali.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.