Přečtěte si: Kdo neumí, ten učí?

pondělí 7. března 2011 ·

Nechali byste si operovat slepé střevo od chirurga, který se své specializaci vyučil ve večerním rychlokursu? Ne? Členové Národní ekonomické rady vlády asi ano, protože doporučují: Ať ve školách učí bakaláři s pedagogickým rychlokursem.

Jaroslav Petr píše na svém blogu na Lidovky.cz mimo jiné:

Náhrada učitelů a profesorů (učitelek a profesorek) za specialisty (specialistky) s bakalářským diplomem a „rychlokvašným“ pedagogickým kurzem není podle mého názoru krok správným směrem. Jak napsal velký fantasta Stanislaw Lem: „Specialista je barbar, jehož ignorantství není zcela všeobecné.“ Budoucnost českého školství a potažmo i českého národa nespočívá v tom, že za školní katedry postavíme specializované barbary. Naší největší nadějí jsou učitelé, kteří budou skutečně „renesanční osobnosti“. Ty reforma navrhovaná ekonomickými speciality z NERV do škol asi nepřivede. Koncepce NERV je jen rozčesaným bonmotem „Kdo umí, ten umí. Kdo neumí, ten učí.“ K tomu se kdysi ještě dodávalo: „Kdo neumí ani to, ten řídí.“ Dneska by se dalo možná dodat, že kdo neumí učit ani řídit, ten zasedá v nejrůznějších radách a komisích.

10 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
7. března 2011 v 13:24  

V Litoměřicích už začli.
Na dříve prestižním gymplu nesoucím jméno po J.J. už soudružka ředitelka Bulasová předběhla dobu. Třeba výpočetní techniku vyučuje středoškolačka, která má mnoholetou praxi v grafickém studiu. A je to. Co na to šprýmař Blaha?

Luděk Blaha řekl(a)...
7. března 2011 v 13:58  

Co na to šprýmař Blaha?

Nooo, že humory došly.

Anonymní řekl(a)...
7. března 2011 v 13:59  

Jasně. Mnohaletá praxe s grafikou je jednoznačnou kvalifikací k výuce např. počítačových sítí. Jen tak dále!

Anonymní řekl(a)...
7. března 2011 v 14:11  

Kurčík byl také jen středoškolák a jaký to byl profesor :-).

Anonymní řekl(a)...
7. března 2011 v 14:12  

Nechce se mi věřit, že by tak chytří lidé v NERVU zplodili takovou hovadinu. Jak to vlastně bylo?

Anonymní řekl(a)...
7. března 2011 v 14:38  

Tak to asi přijdete o iluze.

http://www.vlada.cz/assets/media-centrum/aktualne/NERV_kap03.pdf

strana 25

Anonymní řekl(a)...
7. března 2011 v 14:44  

Tak i můj oblíbený Sedláček jako Brutus? Trhám jeho foto visící mi nad postýlkou a jeho přednášky už nechci.

Anonymní řekl(a)...
7. března 2011 v 18:02  

Zpráva NERVu se ale neomezuje jen na spornou otázku kvalifikace učitelů - viz výtaj z ní výše např. otázky plošného testování a standardů). V dalších částech výrazně kritizuje některé dopady RVP a ŠVP. Jako celek je velmi kvalitní a stojí za pozornost.

Luděk Blaha řekl(a)...
7. března 2011 v 20:02  

Když se mi podaří mezi výbuchy smíchu zamyslet se, padají na mne chmurné pochyby, jestli nakonec železní gentlamani nemají přece jen pravdu. Podívám-li se na výstupy a časové dotace třeba takové informatiky a studijní požadavky současného žactva, předlistopadový středoškolák to zvládne bez potíží.
Pokud si vzpomenu na konflikty s žáky, jejich rodiči a těchto se zastávajících aktivistů státní správy a samosprávy ve školství, nemohu si vybavit, že by si někdo stěžoval, že učím málo.

A na Honzu Kurčíka mi, prosím, nesahejte. Dodnes mám v živé paměti, jak jsme Horažďovskýmu na oslavě jeho padesátin, každý na dva hlty, vyžahli flašku ferneta, než se obrátil k vyseknutí poklony blahopřejícímu krajskému činovníku.

Anonymní řekl(a)...
7. března 2011 v 22:57  

Podle NERV by jste si mohli tituly Mgr. strčit do pr..., pač všichni by dostali stejný základ odvozený od Bc. s pedagogickým minimem. Podívejme se, jak to mají liberálové 21. století pěkně spočteno. S takovými "odborníky" potom rozmlátíme v rámci PISA všem hubu ? Německý model je úplně jiný - studium učitele obnáší 7 let. 5 let studia - odborné státnice, 2 roky praxe - praktické státnice. Nevím, kde se pánové inspirovali, že by v Chile za vlády fašisty Pinočeta ? Ignorant

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.