Evropský rok dobrovolnictví

úterý 8. března 2011 ·


Evropská unie vyhlásila rok 2011 Evropským rokem dobrovolných činností na podporu aktivního občanství. Národním gestorem Evropského roku dobrovolnictví v České republice je Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.


Dobrovolnictví má v  České republice vzrůstající tendenci, věnuje se mu přibližně třetina obyvatel. Někteří pracují v neziskových organizacích, jiní individuálně. Dobrovolnické činnosti se realizují v řadě oblastí lidských činností - ve zdravotnictví, sociálních službách, sportu, kultuře, ochraně životního prostředí, práci s dětmi a mládeží, náboženství. Dobrovolníci pomáhají i při mimořádných situacích a krizových stavech. Čeští dobrovolníci jsou aktivní i v mezinárodním, rozvojovém a komunitním dobrovolnictví. Zvláštní kategorii představuje dobrovolnictví firem.

Významnou součástí celoročního projektu Evropský rok dobrovolnictví (ERD) je kampaň na podporu dobrovolné činnosti, v jejímž rámci se uskuteční regionální, celostátní i mezinárodní konference, vzdělávací a síťovací setkání. Kampaň vyvrcholí tzv. Týdnem dobrovolnictví, který proběhne 2. - 8. listopadu 2011 v Praze.

Paralelně s kampaní v České republice probíhají obdobné aktivity v rámci ERD také v ostatních členských zemích Evropské unie. Národním webem k ERD 2011 byl určen www.dobrovolnik.cz, kde naleznete aktuální informace o dobrovolnických projektech, kalendář akcí, kontakty na organizace, nabídku a poptávku dobrovolnických příležitostí, poradnu, soutěže, příběhy osobností, dokumentární filmy a spoty ad.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.