Přečtěte si: Dobešova úřednice s platem premiéra se přirovnala k Billu Gatesovi

úterý 15. února 2011 ·

Mluviti stříbro, mlčeti zlato: tak tímto příslovím se bývalá poradkyně a současná ředitelka kabinetu ministra školství Jana Machálková rozhodně neřídila. Poté, co se v médiích objevila její prosincová mzda s odměnami ve výši 145 tisíc korun, začali novináři zjišťovat také její kvalifikaci, co se vzdělání týká.

Lukáš Petřík a Tomáš A. Nový na webu ParlamentniListy.cz komentují causu Machálková, z článku vybíráme:


Za Machálkovou, jejím (ne)vzděláním a také nadstandardním platem však vysocí členové Věcí veřejných stojí jako jeden muž. "Seškrtat počet úředníků, zarazit řadu zakázek, které nemají důvod, generuje mnoho nepřátel nejen mezi přeživšími zelenými zakuklenci na MŠMT, ale i mezi spolupracovníky, kteří nechtějí sdílet Dobešovo manažerské tempo, které jasně říká: ´dokud neuděláme pořádek, tak na úřadu bydlíme a potíme krev´," uvedl pro ParlamentníListy.cz ministr dopravy Vít Bárta s poznámkou, že on dal mimo jiné poslední stotisícovou odměnu svému úředníkovi minulý týden za to, že odmítl stotisícový úplatek.


Sám ministr školství Josef Dobeš, který byl koncem týdne kritizován za údajně vysoké odměny pro některé své úředníky, de facto přiznal, že sám podle podobného klíče jako Bárta postupuje. „Řídím se tím. Snažím se ořezat byrokracii na minimum a mít kvalitní a dobře zaplacené úředníky s minimální tendencí ke korupci," vyjádřil se pro ParlamentníListy.cz Dobeš.


Na druhou stranu informace naší redakce z dobře informovaného zdroje z ministerstva školství potvrzují víceméně Bártovu verzi. Machálková totiž měla ušetřit peníze za mnohamilionové zakázky, které na ministerstvu byly ještě z doby působení Strany zelených a za to dostala odměnu. Po zelených údajně zůstalo na ministerstvu mnoho kostlivců ve skříni. Dále se předpokládá, že informace do médií pouští některý z úředníků, kterému nevyhovuje nový styl na ministerstvu školství. Úniky se budou patrně vyšetřovat.

11 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
15. února 2011 v 10:14  

Prohlášení pana Bárty, že dal úředníkovi 100 000 Kč odměnu, protože odmítl úplatek ve stejné výši, je šílené. Úředník dostane vysokou odměnu za to, co je jeho povinností a za to, že dodržuje zákon? Rovněž dodržuji zákony a nikdo mi kupodivu odměny nedává!!

A pozor, čím víc úředníků na MŠMT propustí, tím je vyšší pravděpodobnost, že ministerstvo nezvládne ukočírovat čerpání peněz z EU. JIž teď kupříkladu šablony pro ZŠ naprosto nestíhají. Ušetříme pár korun z rozpočtu na platech a prošustrujeme miliardy z EU. MŠMT je na tom mimochodem s tempem čerpání EU peněz nejhůře!!!

Anonymní řekl(a)...
15. února 2011 v 10:22  

Propouštět???? Nesmysl. Bude se přijmat! Teď 20 a od kvetna 40 dalších.

Luděk Blaha řekl(a)...
15. února 2011 v 12:29  

měla ušetřit peníze za mnohamilionové zakázky

Ale jo, to beru. Pak je ovšem třeba také vyčíslit, kolik společnosti přinese jeden vzdělaný občan oproti nevzdělanému, jeden zdravý oproti nemocnému, jeden neohořelý oproti doutnajícímu a jeden nezmrzačený oproti dokopanému.
Někde jsem četl jedno z prvních ministrovo vyjádření, že odměny jsou z peněz ušetřených propuštěním jiných úředníku.
No jasně!

Anonymní řekl(a)...
15. února 2011 v 12:36  

Iniciativní blbec horší třídního nepřítele.

Iniciativní blbec s "vysokým manažerským tempem" horší zbraně hromadného ničení.

Anonymní řekl(a)...
15. února 2011 v 13:44  

Kážou vodu a pijí víno. Blbě to s nimi dopadne, hlavně s těmi z Věci veřejných ! Tak, tak - Boží mlýny melou pomalu, ale jistě.

Anonymní řekl(a)...
15. února 2011 v 13:49  

Ryba smrdí od hlavy ! Pryč s VV jako naprosto nečitelnými jedinci.

Anonymní řekl(a)...
15. února 2011 v 14:45  

Nemá to ten ministr vůbec snadné. Populismus, podrazáctví, závist a faleš v našich luzích vládnou.

Než řídit ministerstvo, to bych šel radši učit tu sexuální výchovu. V sexu se nic neošulí...

Kalashnikoff řekl(a)...
15. února 2011 v 18:19  

Má to děvče pravdu, Bill Gates také nedostudoval Harvard. Koneckonců Windows podle toho odevždy vypadala. A to nemluvím o DOSu, který byl svým způsobem kopií IBM. Zkrátka Bill v tom uměl chodit, stejně jako ona slečinka.

Luděk Blaha řekl(a)...
15. února 2011 v 19:56  

odpověděla lakonicky: "Bill Gates také nemá vysokou školu a myslíte si snad, že dělá svou práci špatně? Senátorům z Ottawy dal dva góly!

Anonymní řekl(a)...
17. února 2011 v 14:49  

Henry Ford také neměl vysokou školu. On neměl ani maturitu. A tu Machálková má. Machálková má i jiné přednosti. Je mladá, hezká, snaživá, perspektivní, loajalní k ministrovi. Viděl jsem její fotku a opravdu je hezká.

Anonymní řekl(a)...
17. února 2011 v 16:11  

Co hezká. To je slabé slovo. Je to pěkná kočka či lasička.

Kam se na ní hrabe nějaký Henry Ford. Ta má křivky jako FERRARI.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.