MŠMT: Testování na ZŠ: Tisíce modelových otázek navrhnou učitelé

středa 2. února 2011 ·

Pro měření znalostí žáků v 5. a 9. třídách základních škol vzniknou tisíce modelových otázek, na kterých chce MŠMT spolupracovat se samotnými učiteli. Na tiskové konference na téma "standardy" to oznámil ministr školství, mládeže a tělovýchovy Josef Dobeš.

"Vyzveme učitele, aby za určitou odměnu sami navrhovali úkoly z českého jazyka, matematiky a angličtiny. Speciální komise pak bude zjišťovat, zda jsou použitelné při testech. Otázky tak budou přímo z praxe. Budou jich tisíce, takže děti sedící při testech vedle sebe dostanou každý jiné otázky," upřesnil ministr. Velkým úkolem pak je dovybavit školy počítači tak, aby testování mohlo probíhat on-line.

Podle náměstka ministra Ladislava Němce budou některé úlohy navíc běžně přístupné jak pedagogům, aby mohli žáky během výuky průběžně testovat, tak samotným dětem, aby se samy připravovaly doma. „Nehrozí, že by se děti testy naučily nazpaměť. Pokud je dostatečně velká databáze úloh, není to možné,“ dodal náměstek.

Pilotní testování stovky vybraných škol se uskuteční letos na podzim, a to z českého jazyka, matematiky a angličtiny. V červnu 2012 proběhne generálka a o rok později pak testování v 5. a 9. třídách vypukne naostro. "Bude-li potřeba, můžeme udělat i dvě generálky a termín ostrého spuštění posunout o rok," doplnil ministr. Později by ke třem základním předmětům měl v 9. třídě přibýt čtvrtý - všeobecný přehled. Jeho náplň by se měla každý rok cyklicky měnit.

Jak standardy pro testování žáků vznikají? Podle ředitelky Odboru všeobecného vzdělávání MŠMT Jiřiny Tiché existují čtyři pracovní skupiny, ve kterých pracují odborníci z vysokých škol, zástupci Výzkumného ústavu pedagogického i samotní pedagogové z prvního a druhého stupně základních škol.

Zatímco po testování v 5. třídách budou mít školy za povinnost doučit neúspěšné děti základním standardům, testy z 9. tříd by měly sloužit jako výstup pro přijímací zkoušky na střední školu. "V žádném případě nechceme několik let výsledky zveřejňovat, ani dělat žádné srovnávací žebříčky. Testy budou sloužit jako zpětná vazby pro školy," připomněl Josef Dobeš.

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
2. února 2011 v 6:41  

Jak je vidět, novým inspiračním zdrojem páně ministra se stal připravovaný jihoamerický seriál televize Nova.
Kantoři budou jako Šeherezáda po nocích vymýšlet zdarma modelové otázky do připravovaných testů pro páťáky a deváťáky, které pak budou ověřovat efektivitu jejich práce.
Jen jestli si pan ministr neplete názvy seriálů. Tenhle by se spíše mohl jmenovat - Kamikadze českého školství.

Anonymní řekl(a)...
2. února 2011 v 9:53  

Pořád lepší, abychom si otázky navrhovali my sami, než různí dramaturgové TV NOVA a jiní reformačně neukojení teoretikové.

Anonymní řekl(a)...
2. února 2011 v 11:14  

"Pořád lepší, abychom si otázky navrhovali my sami."

Jasně, sám si vařím, sám si peru, že se na to ne......

Už vidím tu senzační přehlídku lidové tvořivosti. Srovnávací testy se zpravidla tvoří podle nějakého blueprintu, tedy specifikační tabulky.

To není jen tak si sednout a vymýšlet nějaké záludné otázky, má milá Šeherezádo!
Kdysi dávno něco podobného zkoušeli inspektoři České školní inspekce. Dost jsem tehdy nasmál, jak jsou nepolíbení v oblasti psychometrie.

BoBr řekl(a)...
2. února 2011 v 19:02  

Není nad to si přečíst, co je nového! Z těch aktuálních informací jsem si vybral toto:
1. Stávající firmy zabývající se ověřováním výukových výsledků nemají důvěru.
2. Bude vypsán konkurz na subjekt, který se našeho slavného plošného testování ujme.
3. Databázi otázek si naplní učitelé sami.
Jde vám to dohromady? Něco si o tom tedy myslím, ale nahlas to řeknu, až bude znám vítěz konkurzu. Jednu věc ovšem mohu říci již teď. Výsledek může být jedině nepoužitelný.

Anonymní řekl(a)...
7. února 2011 v 10:51  

Hernajs, teď jsem tu někde v diskusi napsal, že se těším, až "pokrok" dospěje k tomu, že se ministrem školství stane šimpanz, orangutan nebo mluvící pes.
Ale sotva jsem to dopsal, začíná se mi vkrádat pocit, že jsme možná už toto stádium přeskočili.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.